
September 7, 1982 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 82- 192 

Dr. Merle R. Bolton 
Commissioner of Education 
State Department of Education 
120 East Tenth Street 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Cities and Municipalities--System of Public 
Recreation and Playgrounds--Establishment and 
Operation 

Synopsis: A board of education of a unified school district, 
on its own initiative, may establish and operate 
a system of public recreation and playgrounds, 
under the authority of K.S.A. 12-1901. In addition, 
if such action is taken, the board of education, 
under the authority of K.S.A. 1981 Supp. 12-1902, 
may delegate the operation of the system to a 
recreation commission created by the board of 
education. However, if a board of education, on 
its own initiative, establishes such a system, 
the provisions of K.S.A. 1981 Supp. 12-1904 to 
K.S.A. 1981 Supp. 12-1908 (as amended by L. 1982, 
ch. 77, §1), inclusive, are inapplicable, and the 
board of education must fund the system with moneys 
derived from the school district's general fund tax 
levy, and with gifts received by the board, as 
authorized by K.S.A. 12-1903. In addition, since 
the provisions of K.S.A. 1981 Supp. 12-1908, as 
amended, are inapplicable to a system of public 
recreation and playgrounds established by a board 
of education on its own initiative, a recreation 
commission, established by said board of education, 
cannot certify a budget to the school board, which 
the school board is required to fund through the 
imposition of a separate property tax levy. 



Finally, the provisions of K.S.A. 1981 Supp. 12-1902 
do not prohibit a school district from establishing 
a system of public recreation and playgrounds, 
although a city located wholly or partially within 
the boundaries of the school district is operating 
a system of its own, and such action by a school 
district has no effect upon the system of public 
recreation and playgrounds being operated by the 
city. Attorney General Opinion No. 74-66 is withdrawn. 
Letter opinion, dated August 8, 1969, to Jan G. Banker, 
VI Op's of the Att'y Gen. 595, is affirmed. Cited 
herein: K.S.A. 12-1901, K.S.A. 1981 Supp. 12-1902, 
K.S.A. 12-1903, K.S.A. 1981 Supp. 12-1904, K.S.A. 
12-1906, 12-1907, K.S.A. 1981 Supp. 12-1908 (as 
amended by L. 1982, ch. 77, §1). 

* 

Dear Dr. Bolton: 

You pose several questions concerning the provisions of K.S.A. 
12-1901 et seq., which concern the establishment, maintenance 
and operation of a system of public recreation and playgrounds 
by cities or school districts. Specifically, you inquire whether 
the Board of Education of Unified School District No. 229 (USD 229) 
can establish such a system and delegate the responsibility of 
operating the system to a recreation commission established by 
the school board, while denying the commission the power to 
certify a budget to the school board, which the school board 
would be required to fund through the levy of property taxes. 
If this can be done, you also inquire whether the board of 
education, having established such a recreation system, can 
submit to the voters of the school district, at some subsequent 
date, the question of whether a one mill tax levy should be 
imposed to operate and maintain the recreation system. Finally, 
if both the foregoing questions are answered in the affirmative, 
you ask what effect such action would have on the public recreation 
and playgrounds system currently being operated by the Recreation 
Commission of the city of Leawood, since a portion of the city 
is included in USD 229. 

In regard to your final inquiry, you explain that a portion 
of the city of Leawood is included in USD 229, while the remainder 
of the city is included in Unified School District No. 512. The 
city of Leawood has established and is operating a system of 
public recreation and playgrounds, the operation of which is the 
responsibility of a recreation commission established by the 



governing body of the city. The city has levied a property tax 
on all the taxable property within the city for the purpose of 
operating and maintaining the city recreation and playgrounds 
system. If USD 229 also were to levy a tax, on all the property 
within the school district, for the purpose of maintaining the 
school district's recreation and playgrounds system, those persons 
who own property which is located in both the city of Leawood and 
USD 229 would be subject to two taxes, one by the city and one by 
the school district, for the operation of separate public recreation 
and playgrounds systems. 

You also explain that this matter is further complicated by 
the fact that a portion of the cities of Overland Park and 
Olathe are included in USD 229 and, while neither city operates 
a system of public recreation and playgrounds under the provisions 
of K.S.A. 12-1901 et seq., each has a parks and recreation depart-
ment and levies property taxes to support the same. Moreover, 
USD 229 also contains territory which is included in the Shawnee 
Mission Park District, which was created pursuant to K.S.A. 19-2859 
et seq., and which provides recreational activities and levies 
property taxes to support those activities. Thus, within the 
boundaries of USD 229, at least four, separate governmental entities, 
each of which is provided for by state statute, currently are 
providing recreational activities and are levying property taxes 
to pay for those activities. 

Whether the Board of Education of USD 229, on its own initiative, 
also may provide a system of public recreation and playgrounds 
depends upon an interpretation of K.S.A. 12-1901, K.S.A. 1981 
Supp. 12-1902 and 12-1904, and K.S.A. 12-1906. 

K.S.A. 12-1901 provides: 

"Any city or school district may operate  
a system of public recreation and play-
grounds, acquire equipment and maintain 
land, buildings or other recreational 
facilities, employ a superintendent of 
recreation and assistants, [and] vote and 
expend funds for the operation of such a 
system." (Emphasis added.) 

K.S.A. 1981 Supp. 12-1902 provides: 

"Any city or school district may operate  
such system independently, or may cooperate 
in its conduct in any manner mutually agreed 
upon, or may delegate the operation of the  
system to a recreation commission created 



by either or both of them, but the programs 
and services within such recreation system 
shall not be conducted by both the city and 
school district each acting independently of 
the other. In any city or school district 
where a recreation commission has been estab-
lished, said recreation commission shall have 
responsibility to operate the system and all 
programs and services thereof." (Emphasis added.) 

K.S.A. 1981 Supp. 12-1904, in relevant part, provides: 

"[W]henever a petition signed by at least 
five percent (5%) of the qualified and 
registered voters of the city or school 
district shall be filed with the clerk there- 
of, requesting the governing body of the 
city or school district to provide, establish, 
maintain and conduct a supervised recreation 
system and to levy an annual tax not to 
exceed one mill for such recreation system . . 
it shall be the duty of the governing body  
of the city or school district to cause  
such question to be submitted to the qualified  
voters thereof to be voted upon at the next 
regular or special election of the city or 
school district to be held more than thirty 
(30) days after the filing of such petition." 
(Emphasis added.) 

Finally, K.S.A. 12-1906 provides: 

"Upon the adoption of the proposition by 
a majority of those voting on it at the 
election, the governing body of the city 
or school district if acting independently 
or the joint governing bodies of a city and 
school district then acting jointly, shall 
by appropriate resolution or ordinance provide 
for the establishment, maintenance and conduct 
of such supervised recreation system as they 
deem advisable and practicable and which shall  
establish a commission to be vested with the 
powers, duties and obligations necessary for 
the conduct of such recreation system, the 
members of which shall serve without pay." 
(Emphasis added.) 



In a letter opinion issued by this office on August 8, 1969, to 
Jan G. Banker, it was concluded that the above-quoted statutes 
provide two separate and distinct methods for the establishment 
of a system of public recreation and playgrounds. In this letter 
opinion, it was stated: 

"Under 12-1901 and 12-1902, the governing 
body of any city or school district may, 
on its own initiative, create and operate 
a system of public recreation, with monies 
from the general fund [of the city or school 
district]. 

"A second method for the creation of a 
recreation system is provided for under 
12-1904 to 1907. Where the governing body  
for one reason or another declines to exercise  
its authority under 12-1901 and 12-1902, the  
voters may require the establishment of such  
a program by filing a petition, signed by at 
least 5% of the qualified voters, directed 
to the governing body of either the city or 
the school district or both. An election is 
then required and if the issue passes, a annual 
tax levy not to exceed 1 mill is authorized 
in order to finance the program." (Emphasis 
added.) VI Op. of the Att'y Gen. 595, 596. 

While a different conclusion was reached in Attorney General 
Opinion No. 61-250, we are constrained to concur with the above-
quoted statements, and it is our conclusion that the board of 
education of a unified school district, on its own initiative, 
may establish and operate a system of public recreation and play-
grounds. In addition, if such action is taken, the board of 
education, under the authority of K.S.A. 1981 Supp. 12-1902, may 
delegate the operation of the system to a recreation commission 
created by said board of education. 

It is to be noted, however, that K.S.A. 12-1907, which concerns 
the appointment of recreation commission members, contains the 
following language: 

"All recreation commissions shall consist 
of five (5) members to be appointed as 
follows: Upon the adoption of the provisions 
of this act by the city or school district 
acting independently in the manner provided  
in K.S.A. 12-1904 and 12-1905 . . . ." (Emphasis 
added.) 



It also is to be noted that K.S.A. 1981 Supp. 12-1908(a), as 
amended, likewise provides: 

"Except as otherwise provided in subsection 
(b), when the provisions of this act have been  
adopted by an election the commission shall 
annually . . . certify its budget to such city 
or school district, which shall levy a tax 
sufficient to raise the amount required by such 
budget . . . ." (Emphasis added.) 

If a board of education, on its own initiative, establishes 
a system of public recreation and playgrounds as is authorized 
under K.S.A. 12-1901, said board of education is not "acting 
independently in the manner provided in K.S.A. 12-1904 and  
12-1905" (emphasis added, K.S.A. 12-1907), since both of those 
statutes direct the action of a school board, after an election 
has been held. Moreover, where a school board, on its own motion, 
establishes such a system, the provisions of K.S.A. 12-2901 et seq. 
are not "adopted by an election" as contemplated by K.S.A. 1981 
Supp. 12-1908, as amended, and thus, that statute is not applicable. 
Therefore, neither K.S.A. 12-1907 nor K.S.A. 1981 Supp. 12-1908, 
as amended, is applicable in those instances where no election 
has been held in regard to the establishment of a system of public 
recreation and playgrounds. Consequently, we are of the opinion 
that the Board of Education of USD 229, under the authority of 
K.S.A. 12-1901 and K.S.A. 1981 Supp. 12-1902, can establish a 
system of public recreation and playgrounds and delegate the 
operation of the system to a recreation commission created by 
said board. However, since the provisions of K.S.A. 1981 Supp. 
12-1908, as amended, would be inapplicable to a system of public 
recreation and playgrounds established in this manner, the recreation 
commission could not certify a budget to the school board, which 
the school board would be required to fund through the imposition 
of a separate property tax levy. 

We note further that, if a board of education, on its own ini-
tiative, creates a system of public recreation and playgrounds 
under K.S.A. 12-1901, there is no statutory authority for the 
board to call an election on the question of levying a separate 
property tax to fund the district's public recreation and playgrounds 
system. Thus, in our opinion, said board has no authority to 
call or hold an election on this question. Such an election can 
be held only if it is requested in a petition filed pursuant to 
K.S.A. 1981 Supp. 12-1904. Hence, where a board of education 
creates a system of public recreation and playgrounds on its own 
initiative, said board must fund the system with moneys derived 
from its general fund tax levy and gifts received by the board, 
as authorized by K.S.A. 12-1903. 



The final matter to be addressed herein is the effect that the 
creation of a system of public recreation and playgrounds by the 
Board of Education of USD 229 would have upon the public recreation 
and playgrounds system heretofore created and currently being 
operated by the city of Leawood, through the Leawood Recreation 
Commission. This inquiry arises due to the provisions of K.S.A. 
1981 Supp. 12-1902, and a prior opinion of this office. K.S.A. 
1981 Supp. 12-1902, in part, provides: 

"Any city or school district may operate 
such system [i.e., a system of public 
recreation and playgrounds] independently, 
or may cooperate in its conduct in any 
manner mutually agreed upon, or may delegate 
the operation of the system to a recreation 
commission created by either or both of them, 
but the programs and services within such  
recreation system shall not be conducted  
by both the city and school district each  
acting independently of the other." (Emphasis 
added.) 

In 1974, this office issued an opinion in which it was concluded 
that the above-emphasized language prohibits the independent 
operation of a recreational system by both a city and the school 
district in which the city is located. Att'y Gen. Op. No. 74-66. 
We strongly disagree. We believe the context of this statute 
indicates the purpose of the above-emphasized language is to 
insure that the conduct of the "programs and services" of a single  
system of public recreation and playgrounds, established jointly  
by a city and school district, are not directed by both the 
governing body of the city and the board of education of the 
school district, each acting independently of the other. In 
our judgment, the legislature did not want the two governmental 
bodies, each acting independently, to be directing the programs 
and services of the single system of public recreation and play- 
grounds that the two governmental entities had jointly established. 
This prohibition, however, clearly is not applicable if a city 
and a school district operate separate systems of public recreation 
and playgrounds. Thus, we are of the opinion that the establish-
ment of a system of public recreation and playgrounds by a school 
district under the provision of K.S.A. 12-1901 has no effect on 
another system of public recreation and playgrounds being operated 
by a city located wholly or partially within the boundaries of 
said school district. Each governmental entity has the authority 
to operate, independently, a system of public recreation and play-
grounds. K.S.A. 12-1901. Attorney General Opinion No. 74-66 
is withdrawn. 

In summary, it is our opinion that a board of education of a 
unified school district, on its own initiative, may establish 



and operate a system of public recreation and playgrounds, under 
the authority of K.S.A. 12-1901. In addition, if such action 
is taken, the board of education, under the authority of K.S.A. 
1981 Supp. 12-1902, may delegate the operation of the system 
to a recreation commission created by the board of education. 
However, if a board of education, on its own initiative, establishes 
such a system, the provisions of K.S.A. 12-1904 to K.S.A. 1981 
Supp. 12-1908 (as amended by L. 1982, ch. 77, §1), inclusive, 
are inapplicable, and the board of education must fund the system 
with moneys derived from the school district's general fund tax 
levy, and with gifts received by the board, as authorized in 
K.S.A. 12-1903. In addition, since the provisions of K.S.A. 
1981 Supp. 12-1908, as amended, are inapplicable to a system 
of public recreation and playgrounds established by a board 
of education on its own initiative, a recreation commission, 
established by said board of education, could not certify a 
budget to the school board, which the school board would be 
required to fund through the imposition of a separate property 
tax levy. 

Finally, we are of the opinion that the provisions of K.S.A. 
1981 Supp. 12-1902 do not prohibit a school district from 
establishing a system of public recreation and playgrounds, 
although a city located wholly or partially within the boundaries 
of the school district is operating a system of its own, and such 
action by a school district has no effect upon the system of 
public recreation and playgrounds being operated by the city. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Rodney J V. Bieker 
Assistant Attorney General 
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