
June 11, 1982 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 82- 126 

William D. Rustin 
Sedgwick County Counselor 
Suite 315, County Courthouse 
Wichita, Kansas 67203 

Re: 	Infants -- Detention Homes -- Public Youth Resi- 
dential Facilities; Levy of County Therefor 
Subject to Tax Lid 

Synopsis: Pursuant to K.S.A. 38-554, in a county such as 
Sedgwick with a population in excess of 300,000, 
the board of county commissioners is required to 
levy a tax and to expend general fund moneys for 
the operation of public youth residential facili-
ties. While the annual budget for such facilities 
is administered by the administrative judge of the 
district court, it is set initially by the board 
of county commissioners, and is subject to the 
board's control in all areas but that of salaries, 
which are set by the district court. As is the 
case with expenses of the district court, the fact 
that a county is mandated by statute to fund pub-
lic youth residential facilities does not in and 
of itself remove this expense from the aggregate 
tax levy limitation (i.e. "tax lid") statutes: 
Rather, a county can seek to exempt such expenses 
from the tax lid, either by legislative action or 
by an exercise of home rule authority under K.S.A. 
19-101b. Cited herein: K.S.A. 19-101b, 20-349, 
20-613a, 38-554, 79-5003, 79-5004, 79-5011, 79-5012. 

Dear Mr. Rustin: 

As Sedgwick County Counselor, you request the opinion of this 
office on a matter which was touched upon, but not directly 
addressed, in Attorney General Opinion No. 81-134. That 
opinion, issued in response to an earlier request by you, 



dealt with the duty of Sedgwick County to fund certain ex-
penses of the district court, and whether such expenses came 
within the scope of the aggregate tax levy limitation statutes, 
K.S.A. 79-5001 et seq., commonly known as the tax lid laws. 
In concluding that such expenditures were included, thus re-
quiring the county to either seek legislative relief or exer-
cise home rule authority, the opinion did not specifically 
state whether certain juvenile facilities were also included 
under the tax lid. Clarification of this point is the pur-
pose of your request. 

The specific facilities involved here are the Lake Afton Boys 
Ranch and the Youth Holding Center, both of which are located 
in Sedgwick County. The operation and funding of these facili-
ties is the subject of K.S.A. 38-554, which states: 

"In every county having a population of not 
less than three hundred thousand (300,000) the 
board of county commissioners shall authorize 
an expenditure per annum for allowed expenses 
incurred in the operation of public youth re-
sidential facilities and such expenses shall 
be paid by the administrative judge of the 
district court. 

"The operation of such facilities shall be  
under the supervision and control of the dis-
trict court. The administrative judge of the  
district court shall appoint and set salaries  
of such staff members of the facilities as he  
or she shall deem necessary, for the proper  
operation of such facilities. The board of  
county commissioners shall set an annual bud-
get of the costs and expenses for the purchase,  
improvement, operation and maintenance of said  
detention facilities and payment of salaries  
of staff members, and the county commissioners  
shall levy a tax as in the case of providing  
for other expenses of the county on the assess-
ed taxable valuation of said county for such 
purpose and to pay a portion of the principal 
and interest on bonds issued under the autho-
rity of K.S.A. 1979 Supp. 12-1774, and amend-
ments thereto, by cities located in the county. 
After the budget is established, said budget  
shall be under the control of the administra-
tive judge of the district court and not sub-
ject to the control and supervision of the  
said county commissioners. The provisions of 
K.S.A. 19-229 shall not apply to the operation 
of such facilities. All purchases shall be 



made through the county purchasing agent. The 
administrative judge shall direct the county 
purchasing agent to make such purchases and 
said county purchasing agent shall immediately 
proceed to procure bids and to purchase in 
conjunction with the judge the requested items." 
(Emphasis added.) 

Upon reading the above statute, it is apparent that the two 
youth facilities in question are essentially hybrids in nature, 
in that both the board of county commissioners and the district 
court possess elements of control. In this respect, K.S.A. 
38-554 is similar to K.S.A. 20-349, which concerns the adop-
tion of the budget of the district court itself. Both involve 
a sharing of authority between executive and judicial agencies 
whereby the district court is given sole control over the 
expenditure of funds which are assessed and collected by the 
county. Furthermore, both involve situations where the leg-
islature has directed the county to assume certain expenses 
and yet has included no exemption from the operation of the 
tax lid, which (pursuant to K.S.A. 79-5003 and 79-5004) acts 
to impose a limit upon the total dollar amount of ad valorem  
taxes on tangible property in the county. Attorney General 
Opinion No. 81-134 concluded that, while undoubtedly placing 
counties in a fiscal bind, this factual result did not invali-
date or otherwise create a legally implied exemption in the 
tax lid. We affirm that conclusion here. 

This is not to say that no differences exist between K.S.A. 
20-349 and 38-554. While under the former statute the dis-
trict court, through the administrative judge, draws up a 
budget which is then submitted to the board of county commis-
sioners, K.S.A. 38-554 allows the board to prepare the youth 
facilities budget itself. Additionally, no minimum amount 
must be allocated as is the case Under K.S.A. 20-349, which 
establishes as a statutory "floor" the amount of the 1978 
calendar year budget. And, while the salaries of youth facil-
ity personnel are not under the county's control, the rest 
of the budget is, with no statutory language imposing an im-
plied duty to provide an amount of money necessary to meet 
minimum requirements. As noted in our earlier opinion, K.S.A. 
20-613a has the opposite effect with regard to the operations 
of the district court itself. 

In our opinion, however, such distinctions are of no impor-
tance when considering the effect of the tax lid laws. While 
K.S.A. 38-554 creates a different type of fiscal hybrid in-
volving the county and the district court than does K.S.A. 
20-349, the county is still faced with a legislatively-imposed 
duty to provide funds for the operation of the youth facili 
ties out of its general budget. As exceptions to the tax lid 
must be expressly set forth by either K.S.A. 79-5011 or another 



specific statute, and should not be implied, the county's 
share of the facilities' cost must be included thereunder, 
pending either an amendment by the legislature or a charter 
ordinance pursuant to K.S.A. 19-101b. In addition to these 
options, both of which were set out more fully in Opinion 
No. 81-134, the county could, through a special election 
called under K.S.A. 79-5012, suspend the tax lid for one or 
more years. Only in these ways may Sedgwick County obtain 
relief from the pressure of increasing youth facility expenses 
within a fixed ceiling on the amount which can be raised 
through ad valorem taxes. 

In conclusion, pursuant to K.S.A. 38-554, in a county such as 
Sedgwick with a population in excess of 300,000, the board 
of county commissioners is required to levy a tax and to ex-
pend general fund moneys for the operation of public youth 
residential facilities. While the annual budget for such 
facilities is administered by the administrative judge of 
the district court, it is set initially by the board of 
county commissioners, and is subject to the board's control 
in all areas but that of salaries, which are set by the dis-
trict court. As is the case with expenses of the district 
court, the fact that a county is mandated by statute to fund 
public youth residential facilities does not in and of itself 
remove this expense from the aggregate tax levy limitation 
(i.e. "tax lid") statutes. Rather, a county can seek to 
exempt such expenses from the tax lid, either by legislative 
action or by an exercise of home rule authority under K.S.A. 
19-101b. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Jeffrey S. Southard 
Assistant Attorney General 
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