
March 8, 1982 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 82-59 

Jerry D. Fairbanks 
Wallace County Attorney 
P. 0. Box P 
Sharon Springs, Kansas 67758 

Re: 	Automobiles and Other Vehicles--Registration of 
Vehicles--Payment of All Personal Property Taxes 
as a Condition Precedent to Registration 

Synopsis: Under the provisions of K.S.A. 1981 Supp. 79-5106 
and K.S.A. 8-173, a taxpayer may not register a 
motor vehicle or motor vehicles owned by such 
taxpayer unless the taxpayer has paid taxes due 
on the motor vehicle under Article 51 of Chapter 79 
of the Kansas Statutes Annotated and all personal 
property taxes levied against such taxpayer for 
the preceding year, except that, if the application 
for registration or reregistration is made before 
June 21, then the taxpayer must have paid only 
one-half of all the personal property taxes levied 
against the person in the preceding year. Cited 
herein: K.S.A. 8-173, K.S.A. 1981 Supp. 79-5106. 

* 	 * 

Dear Mr. Fairbanks: 

You seek an opinion whether K.S.A. 1981 Supp. 79-5101 et seq. 
require that a person have paid all the personal property 
taxes levied against the person in the preceding year in order 
to have the right to register or reregister a motor vehicle or 
motor vehicles owned by such person. 



Assistant Attorney General 
Rodney J. Bieker 

In response to your inquiry, we call to your attention the 
provisions of K.S.A. 1981 Supp. 79-5106(a), which state: 

"[T]he payment of the tax imposed by 
this act shall be a condition precedent 
to the right to register or reregister the 
motor vehicle and shall be in addition to  
all other conditions prescribed by law." 
(Emphasis added.) 

We further call to your attention the provisions of K.S.A. 
8-173, which, in relevant part, state: 

"A county treasurer shall not accept an 
application for registration of a vehicle 
as provided in chapter 8, article 1, of the 
Kansas statutes annotated and amendments 
thereto, unless the person making such 
application shall exhibit to such county 
treasurer: 

"(a) A receipt showing that such person 
has paid all personal property taxes levied 
against such person for the preceding year, 
including taxes upon such vehicle: Provided, 
If such application is made before June 21 
such receipt need show payment of only one-
half the preceding year's tax . . . . " 
(Emphasis added.) 

Based upon the above-quoted statutory provisions, we are of 
the opinion that a taxpayer may not register a motor vehicle 
or motor vehicles owned by such taxpayer unless the taxpayer 
has paid taxes due on the motor vehicle under Article 51 of 
Chapter 79 of the Kansas Statutes Annotated and all personal 
property taxes levied against such taxpayer for the preceding 
Year, except that, if the-application for registration or 
reregistration is made before June 21, then the taxpayer must 
have paid only one-half of all the personal property taxes 
levied against the person in the preceding year. 

Very truly yours, 

 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 
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