
October 5, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81-219 

Mr. Jerry L. Harrison 
Beloit City Attorney 
Beloit City Hall 
117-123 North 
Beloit, Kansas 67420 

Re: 	Cities of the Second Class--Elections--Elective 
and Appointive Officers; Terms 

Synopsis: A city of the second class may not provide for the 
term of office of any city officer by means of an 
"employment" contract with such officer, and in 
light of the provisions of K.S.A. 14-201, a second 
class city may not provide for a two-year term of 
office for any of its officers, except pursuant to 
a charter ordinance. Cited herein: K.S.A. 14-201; 
Kans. Const., Art. 12, §5. 

Dear Mr. Harrison: 

You request our opinion as to whether the city of Beloit (a city 
of the second class) may, in the absence of a charter ordinance 
authorizing the same, enter into a two-year employment contract 
with the City Administrator. The office of City Administrator 
was created by two separate non-charter ordinances, which 
ordinances are attached hereto for reference. 

K.S.A. 14-201 concerns the appointment of officers in cities of 
the second class, and provides, in part, as follows: 



"The mayor shall appoint, by and with the 
consent of the council, a municipal judge 
of the municipal court, a city marshal-chief 
of police, city clerk, city attorney, and 
may appoint policemen and such other officers 
as they may deem necessary. Officers so ap-
pointed and confirmed shall hold their offices  
for a term of one (1) year and until their suc-
cessors are appointed and qualified.  The 
council shall by ordinance specify their 
duties and compensation, and by ordinance 
may abolish any office created by them when- 
ever they may deem it expedient." (Emphasis added.) 

In accordance with the above-quoted statutory excerpt, the tenure 
of appointed city officers in cities of the second class is one 
year, in the absence of a legally adopted charter ordinance 
providing otherwise. We have previously opined, in relation to 
a similar statute, that a contract which attempts to prescribe 
a differing tenure for a city officer is ineffectual. See 
Kansas Attorney General Opinion No. 80-240 (copy attached). 

It is clear that, unless the Beloit City Administrator is an 
employee rather than an officer, the tenure prescribed by K.S.A. 
14-201 must govern, and a two-year employment contract is invalid. 
In relation to the difference between "officers" and "employees," 
McQuillin, a recognized authority on the law of municipal corporations, 
states the distinction thus: 

"The essential characteristics which 
differentiate a public office from mere 
employment are said to be: (1) An 
authority conferred by law, (2) the 
power to exercise some portion of the 
sovereign functions of government, and 
(3) permanency and continuity. In every 
definition given of the word 'office,' 
the features recognized as characteristic, 
and distinguishing it from a mere employ-
ment, are the manner of appointment and 
the nature of the duties to be performed--
whether the duties are such as pertain to 
the particular official designation and 
are continuing and permanent and not 
occasional or temporary." 3 McQuillin, 
Municipal Corporations,  §12.30. 
(Footnotes omitted.) 



Our examination of the two ordinances whereby the office of 
Beloit City Administrator was established, particularly the latest 
in time (Ordinance No. 1472), reveals that the City Administrator 
is clearly an "officer." Therefore, in our opinion, such officer, 
must, in accordance with K.S.A. 14-201, be appointed for a one-
year term, and any provision of a contract attempting to prescribe 
a two-year term of employment is invalid and ineffectual. 

In reaching the above conclusion, it should be recognized that, 
under article 12, section 5 of the Kansas Constitution, Kansas 
cities are empowered to "determine their local affairs and 
government," subject to certain limitations, including enactments 
of the legislature applicable uniformly to all cities. The manner 
of selection and appointment of city officers and employees is 
essentially a matter of local concern and government. K.S.A. 
14-201 is not applicable uniformly to all cities, but only to 
cities of the second class. Thus, there would be no constitutional 
objection to the adoption of a charter ordinance exempting the city 
of Beloit from K.S.A. 14-201 and providing substitute provisions 
in lieu thereof. However, as the duties of a public officer do 
not arise out of contract or depend for their duration upon the 
terms of a contract, 63 Am.Jur.2d Public Officers and Employees §1, 
the tenure of the City Adminstrator, as well as that of any other 
appointive city officer, should be prescribed by charter ordinance 
rather than by contract. Additionally, in the absence of any charter 
ordinance, a city of the second class must adhere to the provisions 
of K.S.A. 14-201. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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