
August 11, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81-185 

Honorable Elwaine F. Pomeroy 
State Senator, Eighteenth District 
1415 Topeka Avenue 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Schools--Teachers' Contracts--Communications 
between Professional Employees and the Board of 
Education 

Synopsis: When a board of education creates a public forum 
dedicated to the expression of views by the general 
public, said board cannot prohibit professional 
employees from expressing their views, as such 
action is inconsistent with the freedom of speech 
guaranteed by the First Amendment to the United 
States Constitution. In addition, K.S.A. 72-5415(b) 
establishes that nothing in the Collective Negotiations 
Law, K.S.A. 72-5413 et seq.,  is to be construed to 
prevent professional employees, individually or 
collectively, from presenting or making known their 
positions or proposals or both to a board of education. 
Thus, it is not an unfair labor practice for a board 
of education to allow professional employees to present 
or make known to the board the professional employees' 
position, proposals or both. Listening to positions 
or proposals does not constitute negotiation. Cited 
herein: U.S. Const., Amends. 1, 14; K.S.A. 72-5415, 
72-5430. 

Dear Senator Pomeroy: 

You seek our opinion as to the legality of a portion of the 
policies and bylaws of the Board of Education of Unified School 
District No. 501, Topeka. You explain that the Board has issued 
a book entitled "Board of Education Policies and Administrative 
Regulations," and "policy #1030, which also is entitled 'Bylaws 
of the Board of Education.'" You further state: 



"Section III (1)(d) is entitled 'Public Com-
munications - Agenda Items' and provides 'Any 
patron of the District may comment on any 
agenda item at this time or following staff 
presentation when it appears on the agenda 
if they have completed and properly filed with 
the Superintendent of Schools or the Board 
President an Intent to Address the Board card 
prior to the meeting. Any patron will be 
limited to one appearance of a two-minute 
duration before the Board. Neither USD 501  
employees in a collective bargaining unit nor  
their representatives may speak to the Board  
directly concerning any matters covered by the  
Collective Negotiations Act or items relating  
to negotiations at any time.' 

"Section III (1)(e) is entitled 'Special Agenda 
Items' and provides "Patrons of the District 
wishing to have items placed on the agenda must 
submit their requests in writing using the Request 
to Appear on Agenda card available from the Clerk 
of the Board, 624 SW 24th Street, 233-0313. Requests 
must be received by the Clerk of the Board at 
least eight days before the Board meeting. Neither  
USD 501 employees in a collective bargaining unit  
nor their representatives may speak to the Board  
directly concerning any matters covered by the  
Collective Negotiations Act or items relating to  
negotiations at any time. The requests will be 
reviewed by the Superintendent of Schools and the 
President of the Board. They will cooperatively 
develop a proposed board agenda. Submission of a 
request does not guarantee the item will be placed 
upon the agenda." 

"Section III (1)(i) is entitled 'Public Communi-
cations - Items Not on the Agenda' and provides 
'Allegations against individual employees must be 
presented in writing to the Superintendent and 
must be signed by the individual or organization 
submitting the comments. Such matters will not 
be discussed at public Board Meetings. Patrons 
may speak to the Board on other items of concern 
providing they have completed an Intent to Address 
the Board card and properly filed it with the 
Superintendent of Schools or the President of the 
Board prior to the meeting. The patron will be 
limited to one appearance of a two-minute duration. 
Neither USD 501 employees in a collective bargaining  
unit nor their representatives may speak to the  
Board directly concerning any matters covered by  
the Collective Negotiations Act or items relating  
to negotiations at any time.'" 	(Emphasis added.) 



You ask whether a school board legally can prohibit its employees 
from addressing the board at a public meeting in the manner quoted 
above, or does such a school board policy or bylaw violate either 
the First Amendment to the United States Constitution or the 
provisions of K.S.A. 72-5415(b)? 

The First Amendment to the United States Constitution, in part, 
provides: "Congress shall make no law . . . abridging the 
freedom of speech . . . or the right of the people peacefully 
to assemble . . . ." 

The Fourteenth Amendment to the United States Constitution, in 
part, provides: "No State shall make or enforce any law which 
shall abridge the privileges and immunities of citizens of the 
United States; nor shall any State deprive any person of life,  
liberty, or property, without due process of law . . . ." (Emphasis 
added.) 

The United States Supreme Court has held repeatedly that the First 
Amendment's guarantee of freedom of speech is made applicable 
to the states by the due process clause of the Fourteenth Amendment. 
See, e.g., Bigelow v. Virginia, 421 U.S. 809, 95 S.Ct. 2222, 
44 L.Ed.2d 600 (1975); Southeastern Promotions, Ltd. v. Conrad, 
420 U.S. 546, 95 S.Ct. 1239, 43 L.Ed.2d 448 (1975); and Miller v.  
California, 413 U.S. 15, 93 S.Ct. 2607, 37 L.Ed.2d 419 (1972), 
reh. den. 414 U.S. 881, 94 S.Ct. 26, 38 L.Ed.2d 128 (1973). 

The United States Supreme Court also has held the First Amendment 
protects the right of an individual to speak freely, to advocate 
ideas, and to associate with others. It also protects the right 
of associations to engage in advocacy on behalf of their members. 
Smith v. Arkansas State Highway Employees, 441 U.S. 463, 99 S.Ct. 
1826, 60 L.Ed.2d 360 (1979), and the cases cited therein at 441 
U.S. 464, 60 L.Ed.2d at 362. 

However, the United States Supreme Court has recognized "there 
is no constitutional duty to bargain collectively with an exclusive 
bargaining agent." (Emphasis added.) Smith v. Arkansas State  
Highway Employees, supra, 441 U.S. at 465, footnote number 2, 
citing with approval Hanover Township Federation of Teachers v.  
Hanover Community School Corp., 457 F.2d 456 (7th Cir. 1972). 
In Smith, supra, the Court said: 

"[T]he First Amendment is not a substitute 
for the national labor relations laws. As 
the Court of Appeals for the Seventh Circuit 
recognized in Hanover Township Federation of  
Teachers v. Hanover Community School Corp., 
457 F.2d 456 (1972), the fact that procedures  
followed by a public employer in bypassing  
the union and dealing directly with its members  
might well be unfair labor practices, were  
federal statutory law applicable, hardly  
establishes that such procedures violate the  
Constitution." (Emphasis added.) 441 U.S. 
at 464. 



These statements of the United States Supreme Court clearly 
established three points relevant to your inquiry. First, there 
is no constitutional duty to bargain collectively with an 
exclusive bargaining agent. If such a duty is imposed, it 
is pursuant to statutes enacted by Congress or a state legislature. 
Second, while a public employer, in bypassing the exclusive 
representative of a collective negotiations unit and dealing 
directly with the members of the unit, thereby may commit an 
unfair labor practice, such action does not violate the Consti-
tution. Third, whether an action of an employer constitutes 
an unfair labor practice depends upon the provisions of the 
statutes by which the duty to negotiate is imposed. 

In Kansas, the duty to negotiate, in good faith, is imposed upon 
local boards of education by the provisions of the Collective 
Negotiations Law, K.S.A. 72-5413 et seq. In K.S.A. 72-5430(b), 
the legislature has prescribed: "It shall be a prohibited practice 
for a board of education or its designated representative will-
fully to . . . (6) deny the rights accompanying recognition of 
a professional employee's organization which are granted in K.S.A. 
72-5415." 

Subsection (a) of K.S.A. 72-5415 provides: 

"When a representative is designated or selected  
for the purposes of professional negotiation  
by the majority of the professional employees 
in an appropriate negotiating unit, such re-
presentative shall be the exclusive represen-
tative of all the professional employees in  
the unit for such purpose." (Emphasis added.) 

Thus, under paragraph (6) of K.S.A. 72-5430(b), a board of 
education understandably is cautious of doing any act which might 
be perceived as infringing upon the rights granted to a re-
presentative under the provisions of K.S.A. 72-5415(a). Clearly, 
if a board of education attempted to negotiate directly with 
members of a collective negotiations unit for which a representative 
had been selected, said board might well be adjudged to have 
committed a prohibited practice under the provisions of K.S.A. 
72-5430(b)(6). 

However, subsection (b) of K.S.A. 72-5415 provides: 

"Nothing in this act or in acts amend-
atory thereof or supplemental thereto  
shall be construed to prevent professional  
employees, individually or collectively, 
from presenting or making known their  
positions or proposals or both to a board  
of education, superintendent of schools or 
other chief executive officer employed by a 
board of education." (Emphasis added.) 



In our judgment, the provisions of subsection (b) of K.S.A. 
72-5415 conclusively establish it is not a prohibited practice 
for a board of education to permit professional employees, 
individually or collectively, to present or make known to the 
board of education the professional employees' positions or 
proposals or both. That is, while, under K.S.A. 725430(b)(6), a 
board of education should not negotiate  directly with the members 
of a collective negotiations unit, K.S.A. 72-5415(b) makes it clear 
the board of education may permit professional employees to 
present or make known to the board the positions or proposals 
or both of the professional employees. 

The policies or bylaws adopted by the Board of Education of 
Unified School District No. 501 perhaps were adopted as a matter 
of policy to protect the district against an allegation of violating 
the provisions of K.S.A. 72-5430(b)(6). However, "the chief 
arbitrator of public policy in this state, under the constitution, 
is the legislature." State, ex rel., v. Board of Education,  122 
Kan. 701, 707-708 (1927). By enactment of the provisions of 
subsection (b) of K.S.A. 72-5415, the Kansas Legislature has 
established that, in this state, it is not a prohibited practice 
for a board of education to permit professional employees, in-
dividually or collectively, to present or make known to the board 
of education the professional employees' positions or proposals 
or both. 

Regardless of the reason for adoption of the above quoted policies 
or bylaws of the Board of Education of Unified School District 
No. 501, however, we are of the opinion that the emphasized 
portions of those policies or bylaws violate the freedom of 
speech guaranteed to all citizens of the United States by the 
First Amendment to the United States Constitution. Through the 
adoption of the policies or bylaws here under consideration, the 
Board of Education of Unified School District No. 501 has determined 
to allow members of the general public to express their views on 
matters of public interest in connection with the operation of 
the public schools. The Board has created a public forum dedicated 
to the expression of views by the general public. Such action is 
laudable. However, as was said by the United States Supreme Court 
in Madison Sch. Dist. v. Wisconsin Emp. Comm'rs,  429 U.S. 167, 
97 S.Ct. 421, 50 L.Ed.2d 376 (1976): "Whatever its duties as 
an employer, when the Board [of Education] sits in public meetings 
to conduct public business and hear the views of citizens, it may 
not be required to discriminate between speakers on the basis of 
their employment, or the content of their speech. [Citation 
omitted.]" 441 U.S. at 176. 

The fact that teachers do not lose their status as patrons 
of a school district merely because they accept employment 
with the school district is clearly established by the United 
States Supreme Court's ruling in Madison Sch. Dist. v. Wisconsin  
Emp. Comm., supra,  and other decisions of that Court in which 



it has been held that teachers may not be "compelled to relinquish 
the First Amendment rights they would otherwise enjoy as citizens 
to comment on matters of public interest in connection with the 
operation of the public schools in which they work." Pickering v.  
Board of Education, 391 U.S. 563, 568, 88 S.Ct. 1731, 20 L.Ed.2d 
811 (1968), quoted in Madison Sch. Dist. v. Wisconsin Emp. Comm'rs, 
429 U.S. 167, 175, 97 S.Ct. 421, 50 L.Ed.2d 376 (1976). See 
also Keyishian v. Board of Regents, 385 U.S. 589, 87 S.Ct. 675, 
17 L.Ed.2d 629 (1967); Shelton v. Tucker, 364 U.S. 479, 81 S.Ct. 
247, 5 L.Ed.2d 231 (1960); and Wieman v. Updegraff, 344 U.S. 183, 
73 S.Ct. 215, 97 L.Ed. 216 (1952). 

In addition, the Kansas Legislature has established, under the 
provisions of K.S.A. 72-5415(b), that membership in a collective 
negotiating unit does not preclude a professional employee from 
making his or her positions or proposals or both known to the 
board of education by whom he or she is employed. 

Therefore, we are of the opinion that when a board of education 
creates a public forum dedicated to the expression of views 
by the general public, said board cannot prohibit professional 
employees from expressing their views, as such action is in-
consistent with the freedom of speech guaranteed by the First 
Amendment to the United States Constitution. In addition, 
K.S.A. 72-5415(b) establishes that nothing in the Collective 
Negotiations Law, K.S.A. 72-5413 et seq., is to be construed 
to prevent professional employees, individually or collectively, 
from presenting or making known their positions or proposals or 
both to a board of education. Thus, it is not an unfair labor 
practice for a board of education to allow professional employees 
to present or make known to the board the professional employees' 
position, proposals or both. Listening to positions or proposals 
does not constitute "negotiation." 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Rodney J. Bieker 
Assistant Attorney General 
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