
June 23, 1981 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 81- 143 

Mr. David W. Kester, Director 
Legal Services Section 
Kansas Department of Education 
120 East Tenth Street 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Elections -- School District Elections -- Vacancies 
on Boards of Education Filled by Appointment 

Synopsis: A board of education has an affirmative duty to act 
within a reasonable time, after the occurrence of a 
vacancy on the board, to publish notice of that 
fact, and to fill the vacancy by appointment. 

If a board member position becomes vacant during 
either the first or second year of the board mem-
ber's term of office, and prior to December 31 of 
the first even-numbered year following that mem-
ber's election to the board, the term of office of 
the person appointed to fill the vacancy runs from 
the date of appointment to July 1 of the next odd-
numbered year. 

In April of that odd-numbered year, the voters of 
the district are to elect a person to serve from 
July 1 of that year until June 30 of the next odd-
numbered year, i.e., a term of two years. Cited 
herein: K.S.A. 25-2022. 

* 

Dear Mr. Kester: 

On behalf of Unified School District No. 497 (Lawrence), you 
request an interpretation of K.S.A. 25-2022 as it relates to 



the following situation. A member of the Board of Education of 
U.S.D. No. 497 was reelected in April, 1981. In the first week 
of June, 1981, this board member announced his intention to 
resign from the Board as of July 1, or as soon thereafter as the 
convenience of the Board may be accommodated. The Board has 
asked to be advised of its responsibility to appoint a new member 
to the Board to fill the vacancy, when it occurs, and the term 
of office to be served by the appointee. 

K.S.A. 25-2022 provides: 

"Any board shall have power to fill by appoint-
ment any vacancy which occurs thereon, and such 
appointee shall serve for the unexpired term. 
When a vacancy occurs, the board shall publish 
a notice one time in a newspaper having general 
circulation in the school district stating that 
the vacancy has occurred and that it will be 
filled by appointment by the board not sooner 
than fifteen (15) days after such publication. 
If such vacancy occurs before January 1 of an  
odd-numbered year leaving an unexpired term of  
more than two years such appointee shall serve  
until the July 1 after the following general  
school election  . . . . 

"In the latter event, the unexpired term of two  
years commencing July 1 after the following  
general school election shall be filled at such  
election and the ballots or ballot labels and  
returns of election with respect to such office  
shall be designated as follows: 'To fill the  
unexpired term."'  (Emphasis added.) 

The provisions of this statute have been the subject of sev-
eral Attorney General opinions, two of which answer the in-
quiries presented herein. 

In Attorney General Opinion No. 76-282, a copy of which is 
attached hereto, Attorney General Schneider concluded that a 
board of education has an affirmative duty to act within a 
reasonable time, after the occurrence of a vacancy, to publish 
notice thereof, and to fill the vacancy by appointment. We 
concur in that opinion and, therefore, advise the Board of 
Education of U.S.D. No. 497 to fill the vacancy, by appoint-
ment, within a reasonable time, after the vacancy occurs. 
Of course, the provisions of K.S.A. 25-2022 will not be operative 
until there, in fact, is a vacancy on the board, and that vacancy 
will occur on the final date stated by the board member in his 



letter of resignation. The letter of resignation should fix 
a date certain upon which the board member's resignation is to 
be effective. It is within a reasonable time from that date 
that the board should fill the vacancy. 

The question concerning the term of office of the person 
appointed to fill the vacancy on the Board is answered, by 
inference, in Attorney General Opinion No. 75-2, a copy of 
which also is attached hereto. In that opinion, Attorney 
General Vern Miller stated that whether a vacancy occurs in 
the first or second year of a four-year term, so long as it 
occurs prior to January 1 of the election year (in this case 
January 1, 1983), and there are more than two years of the 
unexpired term remaining, the voters of the district are en-
titled to fill the vacancy. We concur in Attorney General 
Miller's opinion, and express our opinion that the electors 
of U.S.D. No. 497 are to elect, at the general election to be 
held on April 5, 1983, a person to serve for the period of July 1, 
1983, to June 30, 1985, inclusive. 

What is to be inferred from the opinions of the Attorney General 
is that the term of office of a person, who is appointed to fill 
a vacancy which occurs before December 31 of the first even-
numbered year after a general election, is from the date of such 
person's appointment to July 1 of the next odd-numbered year. 
For example, in this case, if the Board fills the vacancy on 
July 17, 1981, the term of the person so appointed will be from 
July 17, 1981, until June 30, 1983, inclusive. On July 1, 1983, 
the person elected by the voters on April 5, 1983, to fill the 
unexpired term of the person who resigned July 1, 1981, will begin 
his or her term of office. That term of office will expire 
June 30, 1985. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

." Rodney J. Bieker 
Assistant Attorney General 
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