
December 23, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80-265 

Mr. Clyde A. Townsend 
Wyandotte County Commissioner, Second District 
Wyandotte County Courthouse 
Kansas City, Kansas 66101 

Re: 	Counties and County Officers--County Treasurer--  
Appointment to Fill Vacancy in Office 

Synopsis: If a vacancy occurs in the office of county treasurer, 
K.S.A. 19-504 provides for the filling of that vacancy 
in the manner prescribed for filling vacancies in the 
office of member of the house of representatives (K.S.A. 
1979 Supp. 25-3901 et seq.). The person so appointed 
shall hold office for the remainder of the unexpired term 
and until a successor is elected and qualified, as provided 
by 19-504. 

It is of no consequence that the person vacating the 
office of county treasurer had been appointed to fill 
a previous vacancy in the office and that a successor 
in office, whose term commences at the end of the appointee's 
term, has since been elected. The vacancy created by 
the appointee shall be filled in the manner provided by 
K.S.A. 19-504. There is no authority enabling the 
elected successor to automatically assume the office to 
fill the vacancy described. Cited herein: K.S.A. 19-504, 
K.S.A. 1979 Supp. 25-312, K.S.A. 25-314, K.S.A. 1979 Supp. 
25-3901, 25-3902, 25-3902a, 25-3903, 25-3904, L. 1963, 
ch. 160, §2. 



Dear Mr. Townsend: 

You have asked for our opinion concerning the filling of a vacancy 
in the office of county treasurer in the following factual context. 
You advise that presently "Person A" serves as county treasurer, 
having been duly appointed by the governor in February, 1979 to serve 
the remainder of a term ending in October, 1981. "A" did not file for 
nomination or election to the office of county treasurer in the 1980 
primary or general elections, but "Person B" was elected, whose regular 
term commences in October, 1981. You have asked three questions: If 
"A" vacates the office of county treasurer prior to the expiration of 
the term to which he was appointed, (1) must a district convention 
election, as prescribed by K.S.A. 1979 Supp. 25-3901 et seq., be conducted 
to fill the vacancy; or (2) could "B" elect to automatically take office; 
or (3) since "A" was not elected, is it possible, by operation of Kansas 
statutes (specifically, K.S.A. 19-504, K.S.A. 1979 Supp. 25-312, K.S.A. 
25-314, and K.S.A. 1979 Supp. 25-3901 through 25=3904), that "B" is 
now the county treasurer, by virtue of his election in November, 1980? 

You have correctly noted that K.S.A. 19-504 provides for the filling 
of a vacancy in the office of county treasurer, as follows, in pertinent 
part: 

"In case the office of county treasurer shall 
become vacant, there shall be appointed a qualified 
elector of the county to perform the duties of such 
treasurer, and the person so appointed . . . shall 
be invested with all the duties of such treasurer 
for the remainder of the unexpired term and until a 
successor shall be elected and qualifies. Appointments 
hereunder shall be made in the manner provided by law 
for filling vacancies in the office of member of the 
house representatives." 

You have also cited K.S.A. 1979 Supp. 25-312 and K.S.A. 25-314 for 
our consideration of your questions. Section 25-312 is not applicable 
in the situation you have described, in our judgment. That section 
applies to the filling of vacancies in elective state or county offices 
by the governor "unless otherwise provided by law." The law provides 
a method for the filling of a vacancy in the office of county treasurer, 
namely K.S.A. 19-504, quoted above. Thus, K.S.A. 1979 Supp. 25-312 
is not applicable, by its express terms, to the vacancy about which 
you inquire. 



K.S.A. 25-314 is a general provision which prescribes the term of office 
of persons filling vacancies. That section provides: 

"Any of said officers 'state, district, county and 
township officers (see K.S.A. 25-313)] that may 
be elected or appointed to fill vacancies may qualify 
and enter upon the duties of their office immediately 
thereafter, and when elected they may hold the same 
during the unexpired term for which they were elected and 
until their successors are elected and qualified; but 
if appointed, unless otherwise provided by law, they  
shall hold the same only until their successors are 
elected and qualified." (Emphasis added.) 

We assume that your third question is predicated upon the language 
we have emphasized. You appear to suggest that since "A" was 
appointed to fill the vacancy in the office of county treasurer, then 
K.S.A. 25-314 directs that "A" shall serve only until his successor, 
"B," is elected and qualified for the office. If that is your 
suggestion, it is our opinion that your reliance on section 25-314 in 
this instance is unfounded. Truly, the statute provides that a person 
appointed to fill a vacancy shall only hold the office until the 
 successor is elected and qualified, but that is only the case "unless  
otherwise provided by law." (Emphasis added.) The law provides other-
wise, in section 19-504, quoted above. That section, as we have 
already noted, directs that the person appointed to fill a vacancy 
in the office of county treasurer shall hold that office "for the 
remainder of the unexpired term and until a successor is elected and 
qualifies." (Emphasis added.) Thus, section 25-314 is not applicable. 

Accordingly, notwithstanding "B's" election in November, 1980, "A" holds 
office for the balance of the term for which he was appointed, until 
October, 1981, at which time "B" commences his regular term. If "A" 
vacates the office before October, 1981, "B" does not automatically 
assume the office. The vacancy created by "A's" leaving is to be 
filled as prescribed by K.S.A. 19-504, described above, and the person 
appointed thereby shall hold office for the remainder of the unexpired 
term, i.e., until October, 1981, when "B" takes office. 

In the course of our research of this question, we have been referred 
to the case of State, ex rel. v. Lutz, 116 Kan. 621 (1924), which case 
may have induced your reliance upon K.S.A. 25-314, since the Kansas 
Supreme Court found that section to be applicable to the filling of a 
vacancy in the office of county treasurer. However, we note that since 



that case was decided, K.S.A. 19-504 has been amended. In 1963 
the legislature directed that the person appointed to fill a vacancy 
shall serve "for the remainder of the unexpired term and until a 
successor shall be elected and qualifies." Cf. R.S. 1923, 519-504 
with L. 1963, ch. 160, §2. Because of the significant change in 
this section, it is our opinion that the decision in State, ex rel.  
v. Lutz, supra, and K.S.A. 25-314 are no longer relevant to questions 
pertaining to vacancies in the office of county treasurer. 

Thus, in summary, if a vacancy occurs in the office of county treasurer, 
K.S.A. 19-504 provides for the filling of that vacancy in the manner 
prescribed for filling vacancies in the office of member of the house 
of representatives (K.S.A. 1979 Supp. 25-3901 et seq.). The person so 
appointed shall hold office for the remainder of the unexpired term 
and until a successor is elected and qualified, as provided by 19-504. 
It is of no consequence that the person vacating the office of county 
treasurer had been appointed to fill a previous vacancy in-the office 
and that a successor in office, whose term commences at the end of the 
appointee's term, has since been elected. The vacancy created by 
the appointee shall be filled in the manner provided by K.S.A. 19-504. 
There is no authority enabling the elected successor to automatically 
assume the office to fill the vacancy described. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Steven Carr 
Assistant Attorney General 
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