
July 3, 1980 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 80- 142 

Mr. Michael L. Baughn 
Mayor 
City of Brewster 
Box 147 
Brewster, Kansas 67732 

Re: 	Elections--Recall of Elected Officials--Grounds 
for Recall 

Synopsis: In the absence of any statutory provision requiring 
council members of cities of the third class to 
vote in proceedings before the council, a council 
member who is present may abstain from voting on 
a particular matter. Additionally, a council 
member need not state a reason for withholding his 
or her consent to appointments made by the mayor 
(to fill vacant positions on the council), and the 
wisdom or prudence of any failure to confirm a 
mayoral appointment is not likely to be "second-
guessed" by Kansas courts. Cited herein: K.S.A. 
15-108, 15-201, K.S.A. 17-4758, K.S.A. 1979 Supp. 
25-4302, K.S.A. 60-1205, K.S.A. 75-4304, and Kan. 
Const. Art. 12, §5. 

* 

Dear Mayor Baughn: 

You request our opinion as to the following questions: 

"1. For what reason(s) may an elected official, 
in this instance a City Councilman, abstain 



from voting? Are there any statutes or laws 
governing the casting of votes by elected 
officials? 

"2. Is it lawful for a City Council, arbitrarily 
and capriciously, without stated reason, 
to reject the appointment of the Mayor to 
fill a vacancy on the Council? 

"3. Would sufficient reason for recall exist 
if a Councilman, with no clear conflict of 
interest: a) abstains from voting, or b) 
rejects the appointment of the Mayor without 
sufficient reason?" 

In addressing these questions, this opinion is based upon the 
assumption that there are no ordinances (charter or otherwise) 
of the City of Brewster which have any application to the issues 
presented, and that the provisions of Chapter 15 of Kansas 
Statutes Annotated (relating to cities of the third class) and 
other statutes cited herein are fully controlling. It should 
be recognized, however, that cities possess extensive home rule 
powers pursuant to Article 12, Section 5 of the Kansas Constitution. 

We now consider your questions in the order that they were 
presented. 

"1. For what reason(s) may an elected official, 
in this instance a City Councilman, abstain 
from voting? Are there any statutes or laws 
governing the casting of votes by elected 
officials?" 

A city council member is required to abstain from voting in 
certain circumstances where a conflict of interest exists. See 
K.S.A. 17-4758 and 75-4304. Apart from these statutory provisions, 
it can be said that a council member is disqualified from voting 
where he or she has an interest or bias in regard to the subject 
matter being considered. See 56 Am.Jur.2d Municipal Corporations, 
§172. 

As to other circumstances where a council member may abstain 
from voting, there are no statutory provisions which provide 
any guidance. K.S.A. 15-108 (repealed, L. 1959, ch. 64, §17) 
formerly required, with regard to cities of the third class, that 
a vote be taken by yeas and neas, on the passage of any ordinance, 



and entered on the journal by the city clerk. Such a statutory 
provision in another state has been held to infer that a member 
must vote. Northwestern Bell T. Co. v. Board of Comm'rs of Fargo  
(N.D.), 211 N.W.2d 399, 402 (1973). Likewise, at least one 
state requires (by statute) that every member of a governmental 
board who is present at any meeting of such board must vote 
in its proceedings. See City of Hallandale v. Rayel Corporation  
(Fla.), 313 So.2d 113, 116 (1975). Also, it has been said that 
there is a "duty to vote" if the member is present. Northwestern  
Bell T. Co. v. Board of Comm'rs of Fargo, supra; Babyak v. Alten  
(Ohio), 154 N.E.2d 14, 18 (1958). However, we are unaware of 
any statutory provision of the state of Kansas which requires 
a member (who is present) to vote, nor do we know of any decision 
of a court of this state which refers to a "common law" voting 
requirement. In the absence of any such authority, we must 
conclude that a city council member may abstain from voting 
on a particular matter. 

Also, it should be noted that, with regard to the effect of such 
an abstention (in non-conflict of interest situations), the 
common law and Kansas rule is that an abstainer is counted as 
voting with the majority. See Equity Investors, Inc. v. Ammest  
Group, Inc., 1 K.A.2d 276, 281 (1977); Smith v. State, 64 Kan. 
730, 733 (1902); 63 A.L.R.3d 1072. However, as was stated in 
Attorney General Opinion No. 78-143, the common law and Kansas 
rule regarding abstentions is of no assistance in breaking 
stalemates caused by a tie vote of the governing body, which 
vote results from one or more members refusing to vote. 

"2. Is it lawful for a City Council, arbitrarily 
and capriciously, without stated reason, 
to reject the appointment of the Mayor to 
fill a vacancy on the Council?" 

K.S.A. 15-201 prescribes the procedure for filling vacancies 
in the city council (of third class cities) and provides, in 
part, as follows: 

"In case of a vacancy in the council occur-
ring by reason of resignation, death, or 
removal from office or from the city, the 
mayor, by and with the advice and consent  
of the remaining .councilmen, shall appoint  
some suitable elector to fill the vacancy  
until the next election for that office. 
In case any person elected as a councilman 
neglects or refuses to qualify within thirty 



(30) days after his or her election, he or she 
shall be deemed to have refused to accept 
such office and a vacancy shall exist, and 
thereupon the mayor may, with the consent 
of the remaining councilmen, appoint some 
suitable elector to fill said vacancy." 
(Emphasis added.) 

In Attorney General Opinion No. 79-109, we had occasion to construe 
the provisions of a charter ordinance of the City of Great Bend 
which provided for the appointment of the city attorney by the 
mayor, with the consent of the city council. One of the cases 
cited in that opinion, State, ex rel., v. Lander, 87 Kan. 474, 
(1912), specifically states that council members need not state 
a reason for withholding their consent to appointments by the 
mayor. Although the Lander case also implies that an extended 
pattern of unreasonable rejections of mayoral appointments might 
justify ouster under K.S.A. 60-1205(4), we concluded as follows 
in the above-cited opinion: 

"It must be emphasized that the conferring or 
withholding of consent by the city council 
is a discretionary act, not a ministerial act. 
The wisdom or prudence in the exercise of such 
authority is not likely to be 'second-guessed' 
by Kansas courts. The vote of any individual 
council member simply will not be compelled by 
the judiciary." 

In our judgment, the conclusions (relative to a council's refusal 
to confirm the mayor's appointment of a city attorney) set forth 
in Attorney General Opinion No. 79-109 are equally applicable 
to the refusal of a council member to consent to the mayor's 
appointment (pursuant to K.S.A. 15-201) to fill a vacancy occurring 
on the council. 

"3. Would sufficient reason for recall exist 
if a Councilman, with no clear conflict of 
interest: a) abstains from voting, or b) 
rejects the appointment of the Mayor without 
sufficient reason?" 

As was stated above, we are unaware of any statutory provision 
of this state which requires a council member (who is present) 
to vote, nor do we know of any decision of a court of this state 
which refers to a "common law" voting requirement. Likewise, 
with regard to a vote rejecting the appointment of the mayor 



to fill a position on the council, the council member is simply 
performing a discretionary function and need not state a reason 
for the negative vote. See Attorney General Opinion No. 79-109. 
Therefore, in our judgment, none of the grounds for recall of 
a public official, which grounds are set forth in K.S.A. 1979 
Supp. 25-4302, would be applicable to the circumstances which 
you describe. 

Very truly your 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Terrence R. Hearshman 
Assistant Attorney General 
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