
December 13, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79-293 

Mr. James W. Pattinson 
Assistant County Counselor 
Sedgwick County Courthouse 
Wichita, Kansas 67203 

Re: 	Roads and Bridges--County and Township Roads 

Synopsis: When a road is admitted into the county road 
system pursuant to K.S.A. 1978 Supp. 68-506, 
the board of county commissioners may classify 
it as a "township road," leaving the township 
responsible for its repair and maintenance. 
Once such a classification is made, however, 
the only power left to the county with respect 
to the upkeep of such roads is that held by 
the county engineer. While additional work 
may be required before a road in a platted 
addition, subdivision or other platted area 
is admitted to the county system, roads through 
non-platted areas may be admitted and assigned 
as township roads as well, though without the 
extra work being done. 

Dear Mr. Pattinson: 

On behalf of the Sedgwick County Counselor, you request our 
opinion concerning the authority of the board of county 
commissioners and county engineer to establish and enforce 
minimum standards and specifications for roads in unincorporated 
areas of the county. Additionally, you ask whether, under 
K.S.A. 68-571, the board of county commissioners may properly 
assign roads in unplatted areas to townships for maintenance. 



The authority of the county commission to classify county roads 
is set out in K.S.A. 1978 Supp. 68-506, which provides in 
pertinent part: 

"In counties which have not adopted the 
county unit road system, it shall be the 
duty of the boards of county commissioners 
with the approval of the county engineers 
in their respective counties, to classify 
and designate the roads as 'county primary 
roads,' secondary road system roads,' and 
'township or local service roads.' 

"The 'county primary roads' shall be the 
main traveled highways, and shall connect 
as nearly as possible the cities and principal 
market centers of each county with each other, 
and with state highways, as well as connect 
with county roads in adjoining counties. 

"'Secondary road system roads' shall be the 
roads designated in each county for inclusion 
in the secondary road system in accordance 
with the provisions of article 17 of chapter 68 
of the Kansas Statutes Annotated, and acts 
amendatory thereof or supplemental thereto. 

"Other public highways shall be 'township or 
local service roads.'" (Emphasis added.) 

While the above allows the board to place the responsibility for 
upkeep of certain roads on townships, it should be noted that 
this section, in and of itself, vests no authority in the board 
to establish standards and specifications which a township board 
must meet in the maintenance of such roads. Rather, that is 
left up to the county engineer, as provided by K.S.A. 1978 Supp. 
68-502. In relevant part, that statute provides: 

"It shall be the duty of the county engineer, 
in conformity with the regulations and require-
ments of the secretary of transportation to: 

"(3) visit and inspect the highways and culverts 
in each township of his or her county or district 
which have been reported as unsafe or in need of 
repair, and advise and direct the township board  
and the road overseer of each township as to the 



best methods of construction, repair, 
maintenance and improvement of such 
highways and culverts; 

"(4) prepare plans, specifications and 
general regulations governing the 
construction and maintenance of township  
roads and culverts, and upon request 
furnish copies of the same to the town-
ship board and to the road overseer of 
the several townships of his or her county 
or district; . . . ." (Emphasis added.) 

From the above, it is clear that the county engineer has the 
power to prescribe the procedures to be used by township boards 
in the county in the maintenance of township roads. However, 
the day-to-day upkeep is reserved to the individual township 
(K.S.A. 19 .78 Supp. 68-530), with the county engineer's authority 
restricted to those cases in which the road has actually been 
"reported as unsafe or in need of repair." At the same time, 
the county commission itself is granted neither of these powers, 
and our research has found no other statutory provision which 
does so. Therefore, it is our opinion that Kansas statutes 
empower only the county engineer to so act. 

Your second inquiry deals with the question of whether a county 
may assign roads in unplatted areas to a township for maintenance 
by the latter. At the outset, we assume that you are referring 
to public, as opposed to private, roads. This distinction, 
while seemingly elementary, is important in light of K.S.A. 
1978 Supp. 68-506, which authorizes counties to classify a 
highway as a township road, provided that it is public. If 
private, the cost and responsibility of maintenance would fall 
upon the owner, and that would be the end of the inquiry. 

Assuming, then, that the road is a public one, in our opinion 
it is of no importance whether the area in which it lies has 
been platted. The statute which is of concern to you, K.S.A. 
68-571, in part states: 

"In any county having a population of 
140,000 or more the board of county 
commissioners may, before accepting into 
the county road system as county or 
township road or roads, require that 
the road, roads, streets, avenues and 
alleys of any platted addition, subdivision  
or other platted area laid out or subdivided 
in such county outside of the limits of 



any city, after the taking effect of 
this act, be, by the owner, owners or 
promoters or others interested therein, 
dedicated  to the public, and laid out, 
graded and snaded  or hard-surfaced  to 
meet  the requirements  of the county  
engineer  as in this act provided.  
That for the guidance  and assistance 
to the owner, owners or promoters of 
such platted addition, subdivision  or 
platted area,  the county engineer of 
such county shall prepare and file in 
the office of the county clerk, plans 
and specifications as to construction, 
grading and surfacing requirements 
necessary for such road, roads, streets, 
avenues and alleys." (Emphasis added.) 

This statute would appear to have the effect of imposing an 
additional  requirement on certain types of roads, rather than 
limiting a county's power to accept roads to only those 
traversing platted areas. Therefore, the Board of County 
Commissioners has the authority to require that some roads 
(i.e.,  through any "platted addition, subdivision or other 
platted area") be brought up to certain standards before they 
are admitted to the county road system and thereby assigned 
to the county or to a township for maintenance. While roads 
through areas not contemplated by K.S.A. 68-571 may not be 
so regulated, they may still, once dedicated to the public, 
be classified as township roads pursuant to K.S.A. 1978 Supp. 
68-506. Accordingly, even if it is in a non-platted area, a 
road may, if public, be made the responsibility of a township 
to maintain. The county engineer's limited control thereafter 
is discussed herein above. 

In conclusion, when a road is admitted into the county road 
system pursuant to K.S.A. 1978 Supp. 68-506, the board of 
county commissioners may classify it as a "township road," 
leaving the township responsible for its repair and maintenance. 
Once such a classification is made, however, the only power 
left to the county with respect to the upkeep of such roads 
is that held by the county engineer. While additional work 
may be required before a road in a platted addition, subdivision 



or other platted area is admitted to the county system, 
roads through non-platted areas may be admitted and assigned 
as township roads as well, though without the extra work 
being done. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Jeffrey S. Southard 
Assistant Attorney General 
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