
December 7, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79- 277 

Honorable Thomas E. Slattery 
State Representative, Fiftieth District 
3431 Northwest 42nd Street 
Topeka, Kansas 66618 

Re: 	Public Health--Healing Arts--Rules and Regulations-- 
Revocation or Suspension of Licenses 

Synopsis: (1) The Board of Healing Arts may proceed under the 
provisions of K.S.A. 1978 Supp. 65-2836, as amended, 
notwithstanding that said Board has not, as yet, 
promulgated rules and regulations prescribing 
standards to govern the dispensing of drugs by 
persons licensed to practice medicine and surgery. 

(2) In promulgating rules and regulations establishing 
standards for the dispensing of drugs by persons 
licensed to practice medicine and surgery, the 
Board of Healing Arts need not "rewrite" all of 
the rules and regulations adopted by the Board 
of Pharmacy pursuant to the Pharmacy Act and the 
Uniform Controlled Sustances Act. However, it may 
not promulgate rules inconsistent therewith. 

(3) Pursuant to its statutory duty under the provisions 
of K.S.A. 65-2865, as amended, the Board of Healing 
Arts must adopt rules and regulations prescribing 
standards to govern the dispensing of drugs by 
persons licensed to practice medicine and surgery. 
Such standards may properly include conditions, 
restrictions and limitations on such activity, and 
may also include guides, rules and broad outlines 
for the dispensing of drugs by persons licensed 
to practice medicine and surgery. 



Dear Representative Slattery: 

You request our opinion regarding several questions which have 
arisen due to the enactment of 1979 House Bill No. 2007, 
particularly sections 3 and 8 thereof (L. 1979, ch. 198, 
§§ 3 and 8). Both sections amend statutes contained in 
the Healing Arts Act, K.S.A. 65-2801 et seq.  Section 3 of the 
bill amends K.S.A. 1978 Supp. 65-2836, the provisions of which 
specify grounds for which a license issued under the Healing 
Arts Act may be revoked, suspended or limited. Pursuant to 
the 1979 amendment, not only may such a license be revoked, 
suspended or limited if the licensee willfully or repeatedly 
violates the provisions of the Healing Arts Act, but now such 
license also may be revoked, suspended or limited if the 
licensee willfully or repeatedly violates the provisions of 
"the pharmacy act of the state of Kansas or the uniform 
controlled substances act or any rules and regulations 
adopted pursuant thereto." K.S.A. 1978 Supp. 65-2836, as amended. 

Section 8 of the bill amends K.S.A. 65-2865, which directs 
the Board of Healing Arts (hereinafter referred to as Board) 
to promulgate rules and regulations. Pursuant to the 
1979 amendment, said rules and regulations are required to 
"include standards for the dispensing of drugs by persons 
licensed to practice medicine and surgery." K.S.A. 65-2865, 
as amended. 

You indicate it is your understanding that rules and regulations 
establishing such standards have not, as yet, been promulgated 
by the Board. 

Based upon these new statutory provisions, you ask: 

"1) Does the statute prohibit the Board of 
Healing Arts from enforcing the provisions 
of 65-2836 until they complete the rules 
and regulations specified in KSA 65-2865? 

"2) Is it necessary for the Board of Healing 
Arts to rewrite all the pharmacy act regulations 
and controlled substance act regulations to 
conform to KSA 65-2865? 



"3) Can the Board of Healing Arts write rules 
and regulations which conflict with the Pharmacy 
Act, Controlled Substances Act, pharmacy act 
regulations and controlled substance act 
regulations? 

"4) What is the definition of 'standards' used in 
KSA 65-2865? Are these standards more statements 
of facts relating back to the pharmacy act or 
are they the regulations themselves?" 

In regard to your first inquiry, please be advised that we 
perceive no legislative intent to make the provisions of 
either of these statutes dependent on the provisions of the 
other. The only relation between these statutes is that if 
the Board of Healing Arts promulgates rules and regulations 
establishing the "standards" contemplated in K.S.A. 65-2865, 
as amended, a willful or repeated violation thereof by a 
licensee will constitute an additional ground upon which 
the Board may suspend, revoke or limit a license issued by it. 
The provisions of K.S.A. 65-2865, as amended, do not prohibit 
or in any way limit the Board's authority to revoke, suspend 
or limit a license pursuant to the provisions of subsection 
(h) of K.S.A. 1978 Supp. 65-2836, as amended. Thus, the Board 
of Healing Arts can enforce the provisions of 65-2836, but 
obviously cannot enforce standards yet to be promulgated. 
In short, 65-2865 does not suspend the provisions of 65-2836 
pending the adoption of standards to regulate the dispensing 
of drugs by persons licensed to practice medicine and surgery. 

In response to your second and third inquiries, we are of the 
opinion that the Board need not "rewrite" any of the rules 
and regulations promulgated by the State Board of Pharmacy 
pursuant to either the Pharmacy Act, K.S.A. 1978 Supp. 65-1625 
et seq.,  or the Uniform Controlled Substances Act, K.S.A. 
65-4101 et seq., in order to fulfill its duty under the 
provisions of K.S.A. 65-2865, as amended. The legislative 
charge to the Board under said statute is merely that its 
rules and regulations include standards for the dispensing 
of drugs by persons licensed to practice medicine and surgery. 
There is no requirement that the standards adopted by the 
Board be exactly the same as the requirements contained in 
the rules and regulations promulgated by the Board of Pharmacy. 
However, K.S.A. 65-2865, as amended, specifically provides 
that the board shall "promulgate all necessary rules, 



regulations and forms, not inconsistent herewith,  for carrying 
out the provisions of this act. . . . It may also adopt 
rules and regulations supplementing any of the provisions 
herein contained but not inconsistent with this act."  (Emphasis 
added.) 	(L.1979, ch. 198, § 8.) Of course, K.S.A. 1978 Supp. 
65-2836, as amended, is a provision of the Healing Arts Act 
and it follows that the rules and regulations adopted by the 
Board of Healing Arts may not be inconsistent with the 
provisions thereof. Thus, while the Board of Healing Arts 
need not promulgate rules and regulations that are merely a 
regurgitation of the rules and regulations promulgated by the 
Board of Pharmacy, the Board of Healing Arts may not promulgate 
rules and regulations which are inconsistent with the Pharmacy 
Act, the Uniform Controlled Substances Act or any rules and 
regulations adopted pursuant thereto. 

Turning to your final inquiry, it is our opinion that the 
intent of the legislature is clearly and unambiguously stated 
in regard to whether the standards mentioned therein are to 
be mere statements or, rather, are to be rules and regulations 
having the force and effect of law. (See K.S.A. 1978 Supp. 
77-415(4).) In our judgment, the legislature left no doubt 
but that such standards were to be contained in duly adopted 
rules and regulations having the force and effect of law. 

Concerning your inquiry as to the meaning of the term "standards," 
we quote, in relevant part, the decision of the Court in State, 
ex rel., v. Hines,  163 Kan. 300 (1947): "Standards are difficult 
to define because of the variable nature thereof. They have 
been referred to as conditions, restrictions, limitations, 
yardsticks, guides, rules, broad outlines and similar synonymous 
expressions. . . ." Id. at 309. 

While in Hines, supra,  the Court felt constrained to discuss 
the term "standards" in more detail than that which is hereinabove 
quoted, we believe we need not do so here. In our judgment, 
by using the term "standards" in K.S.A. 65-2865, as amended, the 
legislature did not intend that the word be construed narrowly, 
but rather, intended that it be broadly construed. Thus, 
in our judgment, the intent of the legislature was to direct 
the Board of Healing Arts to adopt rules and regulations pre-
scribing such "conditions, restrictions, limitations, yard-
sticks, guides, rules and broad outlines" as it determines to 



be in the best interests of the health and welfare of the public, 
to govern the dispensing of drugs by persons licensed to practice 
medicine and surgery. 

Very truly yours, 

 
ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

Rodney J. Bieker 
Assistant Attorney General 
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