
June 8, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79-110 

Mr. Joseph O'Sullivan 
Reno County Attorney 
206 West First Street 
Hutchinson, Kansas 67501 

Re: 
	Fire Protection--Fire Safety and Prevention-- 

State and Local Regulation of Sale and Use of 
Fireworks 

Synopsis: The authority of a county or other municipality 
to regulate the sale, handling and storage of 
fireworks within its jurisdiction, as defined 
by pertinent statutes and state regulations, 
does not empower the county to prohibit retail 
sale and private use of state-approved fire-
works. Inasmuch as K.S.A. 31-132 et se.  is an 
act of the Legislature uniformly applicable to 
all counties, which act expressly commands that 
state rules and regulations adopted pursuant 
thereto shall have "uniform force and effect 
throughout the state," the home rule power of 
counties is limited with respect to regulation 
of fireworks. A county resolution prohibiting 
retail sale and private use of fireworks con- 
flicts with the uniform state law and is, there-
fore, invalid. 

Dear Mr. O'Sullivan: 

You have submitted for our review County Resolution 79-6, 
adopted by the Reno County Commissioners on February 12, 
1979. Such resolution makes it unlawful "for any person to 
offer for sale, expose for sale, sell at retail, or use or 
explode any fireworks" within the county, except for commer-
cial or supervised public displays by special permit. As 



you have correctly advised, K.A.R. 22-6-7 expressly approves 
of the "sale, use, manufacture, and possession" of certain 
fireworks within the state of Kansas. You also have noted 
that K.A.R. 22-6-15 precludes the county from enacting or 
enforcing any resolution which is inconsistent with state 
regulations, but permits the county to exercise its power to 
"regulate the sale, handling and storage of fireworks" within 
its boundaries. In light of these regulations, you inquire 
whether the county, in the exercise of its home rule powers, 
may prohibit the retail sale and private use of fireworks 
within its jurisdiction as provided by Resolution 79-6. 

Your inquiry is prompted by a concern that the county resolution 
in question conflicts with the provisions of K.A.R. 22-6-7, 
which regulation you characterize as a "uniform state law," 
as well as your concern that "provisions of K.A.R. 22-6-15 
are conflicting as to the authority of the county to enact a 
regulation inconsistent with State regulations." Thus, a 
close examination of the pertinent regulations which define 
the authority of counties and other municipalities relative 
to regulation of fireworks is warranted before we address the 
home rule question you have raised. 

The regulations in question were promulgated by the state fire 
marshal pursuant to the marshal's statutory authority found 
at K.S.A. 1978 Supp. 31-133. The fire marshal is empowered 
to adopt reasonable rules and regulations "for the safeguarding 
of life and property from the hazards of fire and explosion." 
The statute provides in part: 

"Such rules and regulations shall include . . . 
"(1) The keeping, storage, use, sale, handling, 
transportation or other disposition of . 
explosives, including gunpowder, dynamite, 
fireworks and firecrackers; and any such rules 
and regulations may prescribe the material and 
construction of receptacles and buildings to 
be used for any of said purposes 	. 	." 

K.S.A. 31-134 requires that all such rules and regulations shall 
be adopted in compliance with K.S.A. 77-415 et seq.,  with some 
minor exceptions not relevant here [K.S.A. 31-134(a)), and 
further provides that the rules and regulations "shall have 
uniform force and effect throughout the state, and no municipality 
shall enact or enforce any ordinance, resolution or rule or 
regulation inconsistent therewith. . . ." The latter section 



expressly recognizes, however, "the power of any municipality 
to regulate the use of land by zoning or fire district regula-
tions." Finally, the following provision in that statute also 
is relevant: 

"Whenever a question shall arise as to 
whether another state statute or enact-
ment of a municipality is inconsistent 
with the provisions of the fire prevention 
code, it shall be the duty of the state 
fire marshal to make such determination 
after a hearing thereon with all interested 
parties." 

Pursuant to the above-cited statutory authority, K.A.R. 22-6-7 
and 22-6-15 were adopted. K.A.R. 22-6-7 is an express state-
ment of the state's approval of the sale, use, manufacture and 
possession of an authorized list of ten kinds or classes of 
"pyrotechnic items" within the state of Kansas. By virtue of 
the statutory command of K.S.A. 31-134(b), the regulation has 
uniform force and effect throughout the state, but that does 
not of itself preclude a municipality's ordinance or resolution 
to prohibit sales and use of fireworks. K.A.R. 22-6-7 is 
permissive only; the state fire marshal, in the exercise of 
lawful discretion, has determined that sale and use of certain 
fireworks is permissible, consistent with the safety of persons 
and property in the state. 

K.A.R. 22-6-15 does impose a limitation on municipalities, how-
ever. That regulation provides as follows: 

"No city, county or political subdivision 
of this state shall enact or enforce any 
ordinance, resolution, rule or regulation 
inconsistent with the provisions of these 
regulations except that nothing  in these  
regulations shall  be construed  so as to 
impair the power  of any city, county  or 
political subdivision  to regulate  the 
sale, handling and storage  of fireworks  
as defined in 22-6-7 within their respective  
boundaries." (Emphasis added.) 



Thus, home rule considerations aside, an important question 
central to your inquiry is this: Is the power to regulate 
the power to prohibit? Most of the authority we find on this 
question impels a negative answer. The Kansas Supreme Court, 
interpreting a constitutional provision and statute by which 
the holding of land by aliens was regulated, ruled that "the 
words restrain and regulate are not synonymous with prohibit." 
Madden v. The State, 68 Kan. 658, 661 (1904). Construction 
of the word regulate" in other jurisdictions is in general 
accord with the Kansas rule. See Words and Phrases, Permanent 
Edition, Vol. 36A, pp. 315-319, and supplement. 

With respect to the particular regulatory power in question, 
McQuillin states the following as a general proposition: 

"Municipal regulation or prohibition of 
fireworks must conform and not conflict 
with governing state law. Accordingly, 
a municipal corporation cannot prohibit 
the possession, sale or distribution of 
fireworks in a city for state law expressly 
or by necessary implication authorizes the 
sale of fireworks." 7 McQuillin, Municipal  
Corporations, S24.488. 

In King v. City of Louisville, 42 So. 2d 813 (1949), the Supreme 
Court of Mississippi struck down a municipal enactment which 
would have prohibited storage and sale of fireworks within the 
city, and stated the rule thusly: "[A] municipality cannot 
lawfully forbid what the legislature has expressly licensed, 
authorized, permitted, or required, or authorize what the 
legislature has expressly forbidden." Id. at 816. We are, 
therefore, persuaded that the authority of the county to regulate 
the sale, handling and storage of fireworks within its juris-
diction, as defined by pertinent statutes and state regulations, 
does not empower the county to prohibit retail sale and private 
use of state-approved fireworks. But, the question remaining 
is whether the county may exercise its home rule powers to take 
such action. 

Subsection (a) of K.S.A. 1978 Supp. 19-101a provides, in pertinent 
part: 

"Counties are hereby empowered to transact 
all county business and perform such powers 
of local legislation and administration as 
they deem appropriate, subject only to the 
following limitations, restrictions, or pro-
hibitions: First, counties shall be subject 
to all acts of the legislature which apply 
uniformly to all counties; . . ." 



In our opinion, the first limitation on county home rule power, 
cited above, is applicable here. Inasmuch as K.S.A. 31-132 
et seq. is an act of the Legislature uniformly applicable to 
all municipalities (including all counties) in the state, which 
act expressly commands that state rules and regulations adopted 
pursuant thereto shall have "uniform force and effect through-
out the state" [K.S.A. 31-134(b)], the home rule power of 
counties is limited with respect to regulation of fireworks. 
Notwithstanding that the rules and regulations in question are 
not "acts of the legislature which apply uniformly to all 
counties," the uniform act, from which said rules and regula-
tions derive their sanction, only empowers municipalities to 
regulate the sale and handling of fireworks and the use of 
land [K.S.A. 31-134(b)] within the prescribed limits established 
by the state fire marshal's rules and regulations. Accordingly, 
any county resolution or enactment relating to the regulation 
of fireworks may be enacted "subject to" the uniform state act 
and the regulations adopted pursuant thereto. 

This does not mean, of course, that local legislation is precluded 
or preempted. K.A.R. 22-6-15 expressly permits local regulation 
so long as it is not "inconsistent with the provisions of these 
regulations [K.A.R. 22-6-1 et seq.]." Consistent with our con-
clusion stated above, it is our judgment that a prohibitory 
enactment, such as Resolution 79-6 approved by the Reno County 
Commissioners and presented for our review, conflicts with state 
regulations, because the municipality's power to regulate the 
sale, handling and storage of fireworks does not include within 
its meaning the power to prohibit retail sale and private use 
of state-approved fireworks. 

While it is true that the Kansas Supreme Court has held that 
cities may, in the exercise of their home rule powers and 
traditional police powers, enact stricter regulations than are 
generally applicable in the state at large, we do not construe 
these decisions as authorizing the municipality to prohibit an 
activity which is expressly approved by the state. In Leavenworth 
Club Owners Assn. v. Atchison, 208 Kan. 318 (1971), the Court 
held that a uniform state law which restricted the sale and 
consumption of alcoholic liquor between certain morning hours 
did not preclude a city from setting an earlier hour to restrict 
such sales and consumption. The Court acknowledged that "[title 
problems which arise from the serving of alcoholic beverages to 
thirsty patrons unto the wee hours of the morning may well be 
more numerous, more disturbing and more acute in Leavenworth 
than the problems encountered in more rural and placid communities, 



and that such a difference justified the stricter regulation 
of club hours by local ordinance. Accord, Blue Star Supper  
Club, Inc. v. City of Wichita, 208 Kan. 731 (1972) (upholding 
ordinance  requiring private clubs to close during the same 

hours in which sale and consumption of alcoholic liquors is 
restricted by state law). 

Similarly, in City of Junction City v. Lee, 216 Kan. 495 (1975), 
the Court rejected the argument that a city has no authority 
to enact an ordinance to regulate the possession of dangerous 
weapons by imposition of provisions more stringent than the 
provisions of state law. The Court applied the following test 
and found that no conflict existed between the ordinance and 
the state's criminal statute: 

"A test frequently used to determine whether 
conflict in terms exists is whether 
the ordinance permits or licenses that 
which the statute forbids or prohibits 
that which the statute authorizes; if 
so, there is conflict, but where both 
an ordinance and a statute are pro-
hibitory and the only difference is 
that the ordinance goes further in its 
prohibition but not counter to the pro-
hibition in the statute, and the city 
does not attempt to authorize by the 
ordinance that which the legislature 
has forbidden, or forbid that which 
the legislature has expressly authorized, 
there is no conflict . . . ." Id. at 501. 

The Court noted previous cases in which the test was applied. 

"In City of Beloit v. Lamborn, 182 Kan. 
288 [1958] . . . it was held the mere 
fact that an ordinance provides for 
greater restrictions does not necessarily 
make it inconsistent or in conflict with 
the statute . . . . In Leavenworth. Club 
Owners Assn. v. Atchison [supra] . . . 
[t]his court held . . . 'Where a municipal 
ordinance merely enlarges on the provisions 
of a statute by requiring more than is re-
quired by the statute, there is no conflict 
between the two unless the legislature has 
limited the requirements for all cases to 
its own prescription.'" Id. 



Although all these cases pertained to the exercise of home 
rule powers and police powers by cities, the cases are analogous 
to county home rule questions. Applying the Lee test to re-
solve the instant question, we find that, in fact, the county 
purports to "forbid that which the legislature has expressly 
authorized." The prohibition of fireworks effected by the 
Reno County resolution goes far beyond "greater restrictions" 
or "stricter regulations" and goes further than to "merely 
enlarge" upon the provisions of state law. 

In summary, it is our opinion that Reno County's prohibitory 
resolution goes beyond the scope of permissible regulation of 
fireworks. A county may regulate the sale, handling and 
storage of fireworks within its boundaries, but the power to 
regulate does not include within its meaning the power to pro-
hibit absolutely the retail sale and private use of fireworks 
in the county, and the exercise of county home rule powers is 
so circumscribed. 

Very truly yours, 

I 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

W. Robert Alderson 
First Deputy Attorney General 
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