
May 25, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79- 94 

Ms. Marty Tucker 
Assistant State Librarian 
Third Floor, State Capitol 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Cities and Municipalities--Libraries-- 
Board Members 

Synopsis: The term "ex officio," as applied to the holding 
of an office, is not a term of limitation, merely 
of qualification, and an ex officio member of 
any body is one who is a member by virtue of his 
title to a certain office. Thus, in the absence 
of any limiting or qualifying language in the 
relevant statutes, ex officio members of a 
municipal or regional library board have the same 
rights, privileges, powers and duties as members 
appointed to either board. 

* 

Dear Ms. Tucker: 

You have requested us to reconcile or distinguish two prior 
opinions of this office. The opinions in question are Attorney 
General Opinion Nos. 73-361 and 78-350. Both of these opinions 
had occasion to construe the phrase "ex officio member" con-
tained in a statute prescribing membership on a library board, 
but they reached opposite conclusions as to the term's meaning. 
Even though you have noted that each of these opinions required 
interpretation of a different statute, you have questioned why 
a different result should obtain, and you have asked our opinion 
as to which of the two prior opinions is correct. 



As a summary answer to your question, it is our opinion that 
Attorney General Opinion No. 78-350 correctly construes the 
phrase in question. In that opinion, the following portion 
of K.S.A. 12-1232 was at issue: 

"The library board of a regional library 
shall consist of six (6) appointed members 
and, in addition thereto, the official head 
of each participating county or township 
shall be an ex officio member with the same 
powers as appointed members." (Emphasis added.) 

The opinion concluded that the emphasized phrase in the foregoing 
quotation (as applied to a regional library consisting of two or 
more counties) "means no more than that the county officer is a 
member of the library board by virtue of his or her county office." 
Based on that definition, the opinion further concluded that the 
ex officio members of regional library boards under 12-1232 have 
the same voting rights and privileges as the appointed members 
of the board. 

We agree with these conclusions, and we are unable to justify 
the differing results reached in Attorney General Opinion No. 
73-361. There, K.S.A. 12-1222 (concerning municipal library 
boards) was being construed, with the pertinent portion thereof 
stating: 

"In addition to the appointed members of 
the board the official head of the municipality 
shall be ex officio a member of the library 
board with the same powers as appointed 
members . . . ." 

For the purposes of that statute, "municipality" is defined in 
K.S.A. 12-1218(a) as meaning "a county, township or incorporated 
city," and, accordingly, subsection (c) of the latter statute --
defines "official head" as meaning "the mayor of a city, the 
chairman of the board of county commissioners of the county, 
and the township trustee of a township." Within the context of 
this terminology, the 1973 opinion answered the question whether 
the official, head of a municipality, as an ex officio member of 
a library board, has the same voting powers as appointed members 
of such board. In response, the opinion stated: "Such official 
head, as of a city, county or township, has no voting rights 
whatever, for he is not a member of the library board and has 
no voice in the conduct of its affairs, save in the appointment 
of persons thereto." 



We are unable to determine the basis for such conclusion and 
must respectfully disagree therewith. To the extent that it 
is in conflict with this opinion, Attorney General Opinion 
No. 73-361 is modified in accordance with the conclusions 
reached herein, i.e., in the absence of any limiting or 
qualifying language in the relevant statute, ex officio members 
of a municipal or regional library board have the same rights, 
privileges, powers and duties as members appointed to either 
board. Our conclusion is predicated, in part, on the fact 
that the term "ex officio" means "by virtue of the office; 
without any other warrant or appointment than that resulting 
from the holding of a particular office." Black's Law 
Dictionary 661 (4th ed. 1957). It is apparent, then, that 
"ex officio" as applied to the holding of public office, is 
not a term of limitation, merely of qualification. Thus, an 
ex officio member of any body is one who is a member by virtue 
of his title to a certain office. 15A W. & P. Perm. 392, citing 
State ex rel. Hennepin County v. Brandt, 31 N.W. 2d 5, 9, 225 
Minn. 345. 

We trust that the foregoing adequately answers your inquiry. 

Very truly yours, 

o•-  

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

W. Robert Alderson 
First Deputy Attorney General 
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