
April 5, 1979 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 79-45 

Mr. Larry D. Shoaf 
Attorney at Law 
Suite 530, R. H. Garvey Building 
300 West Douglas Avenue 
Wichita, Kansas 67202 

Re: 	Cities--Employees--Grievance Procedures 

Synopsis: In accordance with its Charter Ordinance No. 3A, 
the City Council of Haysville is obliged to 
entertain an appeal from an aggrieved city employee 
who has satisfied all preliminary requirements 
thereto in the grievance procedure prescribed 
by Section V of the Employees' Handbook, pursuant 
to its amendment by the city's Resolution No. 78-4. 

Dear Mr. Shoaf: 

As city attorney for the City of Haysville, Kansas, you have 
requested our opinion regarding application of the city's 
Charter Ordinance No. 3A. You have asked our interpretation 
of certain provisions of this charter ordinance in conjunction 
with various provisions of the city's Resolution No. 78-4 and 
Section V of the City of Maysville Employees' Handbook. 

Charter Ordinance No. 3A, inter alia, provides for the appoint 
ment of various city officers and the employment of personnel 
for the city departments. Said charter ordinance also makes 
provision for the termination of employees, including a pro-
cedure for the appeal thereof by an aggrieved employee. In 
this regard, the following language of Charter Ordinance No. 3A 
is pertinent: 



"If council approves employment, then 
the employer [employees] shall hold 
their position for an indefinite term; 
however, any officer, policeman, or 
employee may be terminated at any [time] 
subject to the provisions set forth in 
the City Employee Handbook as it pertains 
thereto. The officer, policeman or 
employee so grieved shall follow griev-
ance procedures. If the grievance reaches 
appeal to the council, then the employee 
may request, in writing, a hearing before 
the council. The mayor shall cause the 
hearing to be placed on the agenda at 
the next regular council meeting. The 
request for a hearing before the council 
must be made within thirty (30) days 
after the grievance board has made their  
recommendation to the mayor and department  
head." (Emphasis added.) 

The foregoing quoted excerpt from the charter ordinance discloses 
that an employee whose employment is terminated is entitled to 
appeal such termination through a grievance procedure. The 
grievance procedure is addressed by the charter ordinance it-
self, but said ordinance also incorporates by reference the 
grievance procedures set forth in the City Employees' Handbook. 
These provisions were amended by the city's Resolution No. 78-4 
to read as follows: 

"SECTION V 

"1. GRIEVANCE PROCEDURES: 

"A. It is the overall policy of the City 
that each employee has the right to 
pursue those items of general concern 
through the chain of command. 

"a. Chain of Command: If you have a 
grievance, take it up with your 
Department Head. Then if no agree-
ment can be reached; 

"b. The Department Head and employee will 
meet with the Mayor. Then if no 
agreement is met; 

"c. Employee may appeal to City Council. 
If still not satisfied; 

"d. Employee may appeal to the courts. 



"B. Permanent employees who have completed 
the probationary period will be entitled 
to use the City grievance procedure. 

"C. All actions of the City Department Head, 
in reference to any grievance shall stand 
until, or unless overruled by the Mayor." 

At the time Charter Ordinance No. 3A was adopted, and prior 
to its amendment by Resolution No. 78-4, Section V of the 
Employees' Handbook established a grievance board, prescribed 
the duties, responsibilities and rights of this board and 
included in the foregoing grievance procedure a requirement 
that an aggrieved employee must file a grievance with this 
board prior to appeal to the city council. These provisions 
were eliminated by Resolution No. 78-4; yet, the charter 
ordinance requires that an aggrieved employee's appeal to the 
city must be made within thirty days "after the grievance 
board has made their recommendation to the mayor and depart-
ment head." Thus, the thrust of your inquiry concerns the 
force and effect of Resolution No. 78-4 in amending the 
grievance procedure in the Employees' Handbook. 

Even though the adoption of Resolution No. 78-4 created an 
inconsistency between the Employees' Handbook and Charter 
Ordinance No. 3A, we do not find that such inconsistency 
creates an irreconcilable conflict in the city employees' 
grievance procedure. From our reading of Charter Ordinance 
No. 3A, it is clear that, while this ordinance provides city 
employees the right to a grievance procedure, including the 
right to a hearing before the city council, the basic pro-
cedure is to be prescribed by the Employees' Handbook. We 
have not been advised as to the legislative source for the 
Handbook's promulgation, but even though reference is made 
to the Handbook in the charter ordinance, there is nothing 
to indicate that it is dependent on the ordinance for its 
existence or efficacy. Thus, absent any other ordinance of 
the city to the contrary, it is within the city council's 
prerogative to amend the handbook from time to time by resolu-
tion of the council, and we find that Resolution No. 78-4 
was a valid. exercise of that authority. By virtue of this 
resolution, therefore, the grievance procedure for city 
employees no longer requires that an employee file his 
grievance with a grievance board prior to appeal to the 
city council. 



As to the continued reference to the grievance board in the 
charter ordinance, you have correctly noted that Resolution 
No. 78-4 cannot operate to amend directly or by implication 
Charter Ordinance No. 3A, so as to remove such inconsistent 
reference. A city's charter ordinance can be "repealed or 
amended only by charter ordinance or by enactments of the 
legislature applicable to all cities." Kan. Const., Art. 12, 
§5(c)(4). Thus, the charter ordinance's reference to the 
grievance board must remain, but in our view it is of no 
force or effect. 

Charter Ordinance No. 3A does not create a grievance board, 
nor does it require that an aggrieved employee seek redress 
from the grievance board as a condition precedent to appeal 
to the city council. It merely requires that such appeal 
be made within thirty (30) days after the grievance board 
has made its recommendations. Despite the obvious implica- 
tions this requirement raises as to the existence of a 
grievance board, in light of our conclusions regarding the 
validity of Resolution No. 78-4 in abolishing such board, 
we believe the charter ordinance provision concerning the 
grievance board must be viewed as a nullity. We cannot 
construe the implications raised by such provision as over-
riding the specific legislative action accomplished by 
Resolution No. 78-4. 

Therefore, it is our opinion that the Haysville City Council 
is obliged to entertain an appeal from an aggrieved city 
employee who has satisfied all preliminary requirements 
thereto in the grievance procedure prescribed in Section V 
of the Employees' Handbook, pursuant to its amendment by 
Resolution No. 78-4. 

Very truly yours, 

ROBERT T. STEPHAN 
Attorney General of Kansas 

W. Robert Alderson 
First Deputy Attorney General 
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