
July 24, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78- 244 

Mr. W. Keith Weltmer 
Secretary of Administration 
Department of Administration 
2nd Floor - State Capitol 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Architectural Selection--Agency Architects--Persons 
Eligible 

Synopsis: In designating an agency architect under ch. 337, § 
23, L. 1978, no person shall be eligible for such appoint-
ment unless such person is an employee of the agency 
receiving the appropriation for the project for which 
architectural services are required. 

Dear Secretary Weltmer: 

You inquire concerning the appointment of agency architects under 
ch. 337, § 23, L. 1978, which provides in pertinent part thus: 

"Whenever a negotiating committee is 
not convened . . . for a proposed project 
for the construction of a building . . . for 
a state agency, the secretary of administra-
tion shall undertake to provide all the ar-
chitectural services for such project, . . . 
or the secretary of administration shall 
designate a qualified employee of the state 
agency for which the project is being con-
structed to provide all of such services for 
the project." 



You point out that very few institutions and few of the smaller 
state agencies have registered architects on their staffs. At 
least three agencies, the Board of Regents, the Department of 
Social and Rehabilitation Services and the Department of Correc-
tions, have or will have registered architects among their em-
ployees. These three agencies, you indicate, receive the bulk 
of appropriations for capital improvement projects, usually for 
institutions or smaller subdivisions of these large agencies. 
You ask whether the agency architect for a project must be an 
employee of the institution for which the project is being con-
structed, or whether it is sufficient that the agency architect 
be an employee of the agency having supervisory authority over 
the institution for which the project is being undertaken. 

The term "state agency" is not a legal term of art. The term 
is defined, however, at K.S.A. 75-3701(3), as used in the act 
creating the Department of Administration. It is defined as 

"any state office or officer, department, 
board, commission, institution, bureau or 
any agency, division or unit within any office, 
department, board, commission or other state 
authority or any person requesting a state 
appropriation." 

To cite the Board of Regents as an example, an employee of the 
University of Kansas it not thereby an employee of the Board of 
Regents which exercises supervisory control over the University. 
The chief executive officer of the institution appoints such 
employees as are authorized, fixes their salaries within autho-
rizations by the Board, and the chief executive officer stands 
in the position of the appointing authority or employer, rather 
than the Board of Regents. K.S.A. 76-715. 

Your question is posed in a general way, and at this point, I 
can respond to it only in a general way. Thus, it is my judgment 
that to be eligible for appointment as an agency architect, the 
agency employee must be an employee of the agency or institution 
to which the appropriation for the project is made. The employee 
of another agency, i.e., an agency other than one to which the 
appropriation for the project is made, is not, generally speaking, 
an employee of the agency for which the project is being undertaken. 



Obviously, in a particular instance and with reference to a partic-
ular institution, particular statutory language might justify 
a different conclusion. However, where, for administrative pur-
poses, an "umbrella" agency has supervision over a number of other 
agencies which are themselves independent recipients of appropria-
tions for capital improvement purposes, only the employees of 
the agency receiving the appropriation for the project are eligible 
for appointment as agency architects therefor under ch. 337, § 
23, L. 1978. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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