
February 27, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78-94 

Mr. John Dekker 
Director of Law 
Office of Law Department 
13th Floor - 455 North Main 
Wichita, Kansas 67203 

Re: 	Cities--Initiative--Ordinances 

Synopsis: A proposed initiative ordinance of the City of Wichita 
provides that the "Wichita public water supply shall 
not be fluoridated without a binding vote of the peo-
ple." There is no statutory authorization providing 
specially for any question-submitted election upon the 
fluoridation of municipal water supplies, and hence, 
no authority for holding any such election as contem-
plated by the ordinance. The prohibition against flu-
oridation remains effective, despite the lack of any 
legal authority for the condition precedent to future 
fluoridation, i.e., a "binding vote of the people" 
thereon. If the initiative ordinance is not enacted 
by the governing body, a special election thereon must 
be held within 110 days from the date of the certificate 
of the clerk referred to in K.S.A. 12-3013. Any pro-
position to amend or repeal the ordinance, if enacted, 
may be submitted only at a future general city election. 

Dear Mr. Dekker: 

You inquire concerning a proposed ordinance which has been pre-
sented by initiative petition pursuant to K.S.A. 12-3013 to the 
city commission of the City of Wichita for adoption. Section 
1 of the ordinance states that "the Wichita public water supply 
shall not be fluoridated without a binding vote of the people." 



You inquire, first, whether as proposed, the ordinance is in law-
ful form and is legally enforceable. The ordinance purports to 
prohibit fluoridation of the city water supply "without a binding 
vote of the people." There is, of course, no statutory provision 
for holding an election upon the question of fluoridating muni-
cipal water supplies in Kansas. The decision rests with the 
governing body, which is vested by law with the sole legislative 
powers of the city. The governing body cannot delegate its legis-
lative power to the electorate at large except when and as spe-
cifically authorized to do so. Article 12, § 12(b) of the Kansas 
Constitution provides in pertinent part thus: 

"Cities are hereby empowered to determine 
their local affairs and government . . . . 
Cities shall exercise such determination by 
ordinance passed by the governing body with 
referendums only in such cases as prescribed 
by the legislature . . . ." 

There being no specific statutory authorization for committing 
to a vote of the people the question of fluoridation, there is 
thus no statutory authority for holding an election contemplated 
by section 1 of the ordinance. Thus, there is no legal authority 
for the condition precedent to fluoridation, i.e., a "binding 
vote of the people," which the ordinance seeks to impose. That 
condition is necessarily ineffective. Although the condition 
precedent to fluoridation is legally ineffective, the prohibition 
against fluoridation remains valid and binding, in my judgment. 
Lack of any provision for an election upon the question as con-
templated by the ordinance means merely that if enacted, the 
ordinance would prohibit fluoridation absolutely so long as the 
ordinance is in effect and until it is either amended or repealed. 

Secondly, you ask whether, if the city commission does not pass 
the ordinance as proposed, within what time period must a special 
election be called and held thereon. K.S.A. 12-3013 provides 
in pertinent part thus: 

"If the petition accompanying the proposed 
ordinance is signed by the required number 
of electors qualified to sign, the governing 
body shall either (a) pass such ordinance 
without alteration within twenty (20) days 



after attachment of the clerk's certificate 
to the accompanying petition; or (b) if not 
passed within said twenty (20) days forthwith 
call a special election, unless a regular 
city election is to be held within ninety 
(90) days thereafter, and at such special 
or regular city election, if one is held, 
such ordinance shall be submitted without 
alteration to the vote of the electors of 
said city." 

If the commission does not pass the ordinance "within twenty (20) 
days after attachment of the clerk's certificate to the . . . 
petition," it must "forthwith call a special election" unless 
a regular city election is to be held within ninety days "there-
after." Thus, if no regular city election is to be held within 
90 days after expiration of the 20 days following the date of 
the clerk's certificate, at which the proposed ordinance may be 
submitted, the city commission must "forthwith" after expiration 
of the twenty days following attachment of the clerk's certificate 
call a special election. However, the period of time within which 
that special election must be held is not prescribed. 

It may be argued, thus, on the one hand, that the city commission 
must only call the election forthwith, but that the election need 
not be held forthwith, and may be held at any fixed date which 
the commission chooses, even the next regular city election more 
than one year in the future. On the other hand, it may be argued 
that the election must not only be called, but must be held forth-
with, i.e., within 90 days following expiration of the 20 days 
within which the commission could pass the ordinance itself with-
out an election, on the ground that the statute directs the call-
ing of a special election if no regular city election is to be 
held within that period. In my view, the ambiguity concerning 
the date of the special election should be resolved in accordance 
with the evident legislative purpose in prescribing with some 
specificity the period of time within which specific action is 
to be taken upon initiative-proposed ordinances. The commission 
must pass the ordinance, if it chooses to do so, within twenty 
days after the clerk's certificate, and a special election must 

be called if no regular city election is to be held within ninety 
days thereafter. These prescriptions indicate a clear legislative 
concern that initiative measures receive prompt and specific legis-
lative action, and that the popular will, reflected in the peti-
tion process, should not be thwarted or frustrated by delay. 
In my judgment, the quoted language above requires that the spe-
cial election be held within 110 days after the date of the certif-
icate of the clerk. 



Lastly, you ask concerning the submission of a proposition to 
amend or repeal the ordinance. K.S.A. 12-3013 provides in per-
tinent part thus: 

"The governing body may submit a proposi-
tion for the repeal of any such ordinance, 
or for amendments thereto, to be voted upon 
at any succeeding regular city election . . . ." 

The term "city election" is defined by K.S.A. 25-2103 as "the 
election of such city officers as are provided by law to be elected." 
Thus, any proposition to amend or repeal the ordinance, if enacted, 
could be submitted only at any succeeding city general election 
held on the first Tuesday in April. 

Yours truly,  

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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