
-January 17, 1978 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 78-21 

The Honorable Samuel I. Mason 
District Magistrate Judge 
Bourbon County Courthouse 
Fort Scott, Kansas 66701 

Re: 	Courts--Judges--Salaries 

Synopsis: Any amount which a district magistrate judge receives 
as salary per annum in excess of that required by K.S.A. 
1977 Supp. 20-351(b), as recommended by the administra-
tive judge of the judicial district pursuant to K.S.A. 
1977 Supp. 20-351(c), is subject to the final approval 
of the board of county commissioners. Monies granted 
to the county for the purpose of defraying the cost 
of salaries of district magistrate judges, pursuant 
to ch. 110, § 12(a)(3), L. 1977, may be applied to pay-
ment of the salary as fixed by statute, and need not 
be applied to the payment of any increase above such 
amount. 

* 	 * 

Dear Judge Mason: 

I have your letter of January 10, 1978, concerning provision which 
was made in the budget of the district court for your salary for 
fiscal 1978. You enclose a photocopy of page 1 of Form No. JA 
101, which was submitted by the administrative judge to the board 
of county commissioners in July, 1977. You indicate that the 
board reduced the total amount of the budget of $2,500 and approv-
ed it as thus reduced, although they did not indicate any line 
item which was specifically reduced. Your salary is typewritten 
on the form as $16,500, and a pencilled interlination, which you 
indicate was added by the district court clerk, indicates your 



salary as $15,500. You state that on January 5, 1978, as mag-
istrate judge, you received a raise of $35 per month, which you 
advise is in disregard of the budget which was submitted to the 
board of county commissioners by the administrative judge. 

K.S.A. 1977 Supp. 20-351(b) states thus: 

"Any district magistrate judge that was 
serving as a judge of a state court of limited 
jurisdiction immediately preceding January 
10, 1977, shall receive an annual salary pay-
able from the general fund of the county in 
which such judge resides in an amount equal 
to the salary such judge was receiving as 
judge of the state court of limited juris-
diction; all other district magistrate judges 
in any such county shall receive the same 
salary from the county in which such judge 
resides as district magistrate judges that 
served as a judge of a state court of limited 
jurisdiction immediately preceding January 
10, 1977." 

Thus, the salary to which you are entitled to receive by statute 
is that prescribed by this section. However, subsection (c) of 
this section authorizes the county to supplement that amount thus: 

"(c) In addition to the salary autho-
rized by subsection (b) a district magistrate 
judge may receive from the county general 
fund in which such judge is regularly assign-
ed, such additional compensation as may be 
recommended by the administrative district 
judge of the judicial district, subject to 
final determination by the board of county 
commissioners of such county." 

You indicate that your salary was fixed, under the provision cited 
above, at $13,000, the amount to which you are statutorily entitled 
and which may not be reduced by the board of county commissioners. 
With the increase of $35 per month effective January 1, 1978, 
you indicate that your salary will be $14,400 per annum, an increase 
which does not appear to reflect the full amount of the sum granted 



to the county under 1977 legislation to defray the cost of your 
salary. Ch. 110, § 12(a)(3), L. 1977, states in pertinent part 
thus: 

"In addition to the grants provided for 
in paragraphs (1) and (2) of this subsection, 
grants shall be made to each county having 
a district magistrate judge, for the purpose 
of defraying the cost of salaries of such 
judges, at the rate of four thousand three 
hundred and ninety-five dollars ($4,395) per 
district magistrate judge on January 10, 1977 

Based on the figures above, you are receiving, as you indicate, 
very little of the sum of $4,395 in the form of any additional 
compensation authorized by the county in excess of that required 
by statute. However, the stated sum is to be applied "for the 
purpose of defraying the cost of salaries of" the district mag-
istrate judges, and is not required by the statute to be applied 
to any portion of the salary of a district magistrate judge which 
is in excess of the amount required to be paid by K.S.A. 1977 
Supp. 20-351(b). 

Thus, if, as appears, the administrative judge did recommend to 
the Bourbon County board of county commissioners an annual salary 
for your position in excess of that required by K.S.A. 1977 Supp. 
20-351(b), such additional amount is payable from the county 
general fund, and that portion of the recommended salary which 
is in excess of the statutory sum is payable only in the discre-
tion of the board of county commissioners. We have no information 
as to what particular action the board took upon the recommended 
budget other than that set out above. It is sufficient here, 
in responding to your question, to point out that the board is 
vested under K.S.A. 1977 Supp. 20-351(c) with the discretionary 
power to approve or disapprove any increased salary recommendation 
which is payable from the county general fund. Apparently, the 
board did disapprove any increase in excess of $35 per month, 
which is within its statutory authority. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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