
August 2, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77-245 

Mr. Otis W. Morrow 
City Attorney 
Post Office Box 1146 
Arkansas City, Kansas 67005 

Re: 	Counties--Ambulance Service--Reimbursement 

Synopsis: Where a county contracts with a city to provide ambu-
lance service in a designated area of the county outside 
the corporate boundaries of the city and pays the city 
an agreed-upon sum for such services, the reimbursement 
requirement of K.S.A. 19-261 does not apply to such 
services. The statutory reimbursement is required for 
and applies to services provided by a taxing subdivision 
within the corporate boundaries of such subdivision, 
and not to ambulance services provided outside such 
taxing subdivision to areas of the county solely under 
contract with the county. 

Dear Mr. Morrow: 

You advise that the board of county commissioners of Cowley County 
have entered into a contract with the cities of Arkansas City 
and Winfield, Kansas, whereby the cities have agreed to provide 
ambulance service to the southern and northern parts of the county, 
respectively, lying outside the corporate limits of the cities. 
The contract provides that Arkansas City and Winfield shall re-
ceive an amount equal to 52.66% and 45.86%, respectively, of the 
proceeds of a one mill levy, less delinquent taxes. The contract 
further sets forth other requirements to be met, including tech-
nical training of ambulance attendants, insurance, hours of ser-
vice and the like. 



These contracts have been entered into under K.S.A. 19-261, which 
provides in pertinent part thus: 

"The board of county commissioners of 
any county may provide as a county function 
or may contract with any city, person, firm, 
or corporation for the furnishing of ambulance 
services within all or any part of their re-
spective counties upon such terms and condi-
tions, and for such compensation as may be 
agreed upon which shall be payable from the 
county general fund . . . . The board of 
county commissioners shall not provide am-
bulance service under the provisions of this 
act in any part of the county which receives 
adequate ambulance service, but the county 
shall reimburse any taxing district which 
provides ambulance services to such district 
with its proportionate share of the county 
general fund budgeted for ambulance services 
within the county. Such reimbursement shall 
be based on the amount that assessed tangible 
taxable valuation of the taxing district bears 
to the total taxable tangible valuation of 
the county, but in no event shall such district 
receive from the county more than the district's 
cost of furnishing such ambulance services." 
[Emphasis supplied.] 

In Opinion No. 76-215, we considered this reimbursement require-
ment, pointing out that its apparent purpose is to relieve the 
residents of a taxing subdivision which furnishes ambulance ser-
vice from the burden of supporting two separate ambulance services 
while receiving service from only one operation. The requirement 
is designed not only to prevent duplicate or overlapping services, 
but also to relieve the financial burden of supporting duplicate 
services. 

Under the act, the county may provide ambulance service either 
directly, i.e., through a county-operated service, using county 
employees and county-owned equipment, or indirectly, through a 
contractor. If the county had contracted with a private party 
to provide the ambulance service involved here, the private party 
could not, of course, claim reimbursement under the underscored 
language. The city stands in the shoes of the county's contractor, 
and its right to reimbursement is no greater, in my judgment, 
than that of a private party. The county is required to reimburse 



any "taxing district which provides ambulance services to such 
district" with its proportionate share of the county general fund 
budgeted for ambulance services within the county. [Emphasis 
supplied.] The city, as a taxing district, may provide ambulance 
services "to such district," i.e., to the residents of the city, 
and if so, it is entitled to reimbursement from the county as 
specified in the statute. The services for which reimbursement 
is in question here are not services which the city has provided 
within that taxing district, but which it has provided for the 
county itself, under a contract whereby the latter pays an agreed-
upon sum therefor. The services which* the city provides beyond 
its corporate boundaries are in fact provided by the county, the 
city acting only but as an independent contractor, and in my judg-
ment, the city is not entitled to the statutory reimbursement 
for services which it provides outside the taxing district of 
the city, and only as a contractor of the county. 

Yours truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JRM:kj 

cc: Mr. Ed Rensmeyer 
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