
June 28, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77 - 213 

Mr. Jerry L. Griffith 
Attorney at Law 
101 North Baltimore 
Derby, Kansas 67037 

Re: 	Schools--Teachers--Professional Negotiations 

Synopsis: Substitute for House Bill No. 2325, effective July 1, 
1977, substantially enlarges the scope of matters which 
may be included in agreements entered into between 
boards of education and teachers under the Kansas pro-
fessional negotiation act, K.S.A. 72-5413 et seq. After 
the effective date of that bill, boards and teachers 
may agree that teachers may be paid their teaching 
salaries for time spent during teaching hours in pro-
fessional negotiations, because those negotiations are 
directly and factually related to professional services 
rendered by the board's teaching employees. Similarly, 
after July 1, 1977, the parties may agree that teachers 
shall be paid full-time salaries for time absent from 
teaching duties while attending conventions, meetings, 
workshops and the like which the parties determine are 
"properly related to professional service." 

Dear Mr. Griffith: 

You inquire whether Substitute for House Bill No. 2325, which 
becomes effective July 1, 1977, operates to enlarge the scope 
of agreements which may be entered into between boards of educa-
tion and their professional employees under the Kansas profes-
sional negotiation law, K.S.A. 72-5413 et seq. 



As enacted in 1970, section 9 of that law, now found at K.S.A. 
72-5421, states thus, in pertinent part: 

"A board of education and a representa-
tive selected or designated pursuant to the 
provisions of sections 3 to 8 of this act 
may enter into an agreement covering terms 
and conditions of professional service." 

The critical phrase of this act, "terms and conditions of profes-
sional service," was not defined, however. "That the power of 
a school district to contract is only such as is conferred, either 
expressly or by necessary implication, by statute is well-established 
law in this and other jurisdictions." Rose v. School District  
No. 94, 162 Kan. 720, 179 P.2d 181 (1947). Because the powers 
of school boards are restricted to those granted by statute, the 
"terms and conditions" concerning which the board was by law autho-
rized to enter into agreements were viewed conservatively, for 
no powers are to be implied except those which are necessarily 
implied from those expressly granted. Thus, in my recent opinion 
to you, no. 77-183, I advised that under existing law, the board 
had no authority to pay, or to agree to pay, the full salaries 
of teachers who are members of the teachers' team for professional 
negotiations, for days when they were not engaged in teaching 
duties, but were engaged in professional negotiations with the 
board on behalf of its professional employees. There is no ex-
press statutory authority for such agreement, and no provision 
from which such authority can be necessarily implied. 

However, the 1977 Legislature enacted Substitute for House Bill 
No. 2325, which becomes effective July 1, 1977. For the first 
time since enactment of the professional negotiations law in 1970, 
we now have a statutory definition of the "terms and conditions 
of professional service" concerning which the board may enter 
into agreements. Section 1(1) of the bill states thus: 

"'Terms and conditions of professional 
service' means salaries and wages, hours and 
amounts of work, vacation allowance, holiday, 
sick and other leave, number of holidays, 
retirement, insurance benefits, wearing ap-
parel, pay for overtime, jury duty, grievance 



procedure, disciplinary procedure, resigna- 
tions, termination of contracts, matters which  
have a greater direct impact on the well-being  
of the individual professional employee than  
on the operation of the school system in the  
school district  or of the community junior 
college and such other matters as the parties  
mutually agree upon as properly related to  
professional service."  [Emphasis supplied.] 

 
With this statutory definition of the phrase "terms and conditions 
of professional service," there now exists substantive authority 
for agreements concerning a number of matters for which authority 
has been either nonexistent or highly questionable. 

Moreover, as to the scope of matters to be included in an agree-
ment, the underscored language above reflects a clear legislative 
intent to defer in great measure to the judgment and discretion 
of local boards and to the negotiating process. If a proposed 
item is mutually agreed upon between the parties as "properly 
related to professional service," the board now enjoys substantive 
authority to enter into an agreement concerning that time, unless 
it can be said as a matter of law that it is not related to pro-
fessional service. 

Under the new bill, if the parties mutually agree that the board 
shall pay teaching employees their salaries for time spent in 
professional negotiations during teaching hours, the board is 
legally authorized to do so, unless it can be said as a matter 
of law that professional negotiations are not "properly related 
to professional service." The central purpose of negotiations, 
of course, is to determine the terms and conditions of that pro- 
fessional service, and in a very obvious sense, then negotiations 
are directly related to professional service. It may be argued, 
of course, that teachers are employed only to render professional 
teaching services, and that negotiations are not a part of those 
teaching services. Section 1(1) requires only that the subject 
matter of the agreement be "properly related to" professional 
services. If the parties mutually agree that teaching employees 
shall be granted paid leave from teaching duties during their 
duty hours to participate in negotiations, I cannot justifiably 
conclude as a matter of law that the board is acting arbitrarily 
or unreasonably in doing so, or that it has exceeded its legal 
authority in doing so, in the face of the clear factual relation- 
ship between negotiations and professional services. Negotiations 
are obviously and intimately related to the terms and conditions 
of professional service, even though negotiations are not a part 
of those services. If the board chooses to authorize payment 



of salaries to teaching employees for the time spent during duty 
hours in negotiations, the board likewise has the authority to 
employ substitutes to serve for those teachers who are thus oc-
cupied in negotiations. 

Secondly, you inquired whether the board might agree to pay the 
full daily salary of teachers for days when they are absent from 
duty on teacher association business. Once again, if the parties 
agree that teachers' attendance at particular conventions, meet-
ings, workshops and seminars is "properly related to professional 
service," the board is authorized to enter into agreements to 
pay its teaching employees their full daily salary for days when 
they are absent attending such functions. It is for the parties 
to determine through the negotiating process which kinds and 
classes of such functions are "properly related to professional 
service," and then, for attendance at which, if any, of such func-
tions, compensation shall be paid. Heretofore, there was no ex-
press authority and no necessarily implied authority for such 
agreements. After July 1, 1977, the professional negotiation 
law, as amended by Substitute for House Bill 2325, will provide 
the authority heretofore absent. If, of course, the board is 
authorized to pay its teachers their full daily salary for days 
when they are absent attending such functions as are agreed upon 
between the parties as "properly related to professional services," 
the board certainly has the authority to employ substitute teachers 
to act in the stead of those who are absent. 

I hope this discussion will be helpful to you and your district 
as to all negotiations occurring after July 1, 1977, under the 
cited bill. 

Yours truly,, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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