
May 23, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77-169 

Mr. Edwin A. Rensmeyer 
Municipal Accounting Section 
Department of Administration 
11th Floor - State Office Building 
Topeka, Kansas 66612 

Re: 	Public Funds--Board of Education--Security 

Synopsis: Monies of a supplemental retirement system created pur-
suant to K.S.A. 1976 Supp. 72-17,108 are required to 
be secured as provided in K.S.A. 9-1402. 

* 

Dear Mr. Rensmeyer: 

You inquire concerning the security requirements which are ap-
plicable to annuity trust funds of U.S.D. 259. This fund is 
authorized by K.S.A. 1976 Supp. 72-17,108, which commences thus: 

"The board of any unified district having 
a population of more than two hundred twenty-
five thousand (225,000) is authorized and 
empowered to establish by resolution a supple-
mental retirement system for employees of 
such unified district . . . ." 

Subsection (c) of this section states thus: 



"The board of education is hereby autho-
rized to invest any moneys derived from the 
salary tax and not currently needed as pro-
vided in section 8 [72-17,125], and may be 
invested in shares or accounts in savings 
and loan associations insured by the federal 
saving and loan insurance corporation, or 
other federal agency, to the extent covered 
by such insurance." 

In addition, K.S.A. 1976 Supp. 72-17,125 elaborates upon the in-
vestment authority of the board respecting this fund. If the 
balance exceeds $50,000, under subparagraph (a), the board 

"may invest and reinvest moneys in the retire-
ment fund . . . and . . . acquire, retain, 
manage, including the exercise of any voting 
rights, and dispose of investments of such 
fund in accordance with this subsection and 
sections 9 to 14 [72-17,126 to 72-17,131], 
inclusive. In [so doing] . . . , there shall 
be exercised the judgment and care under the 
circumstances then prevailing, which men of 
prudence, discretion and intelligence exercise 
in the management of their own affairs, not 
in regard to speculation but in regard to 
the permanent disposition of their funds, 
considering the probable income as well as 
the probable safety of their capital. Within 
the limitations of the foregoing standard, 
there may be acquired, retained, managed and 
disposed of as investments of the funds every 
kind of investment which men of prudence, 
discretion and intelligence acquire, retain, 
manage and dispose of for their own account, 
with the objective of all such investments 
being to make the money in such fund 

as productive as possible." 

On the other hand if the balance is $50,000 or less, the board 
has somewhat more restricted investment authority under subpara-
graph (b), which permits investment only 



"in direct obligations of, or obligations 
the principal of which and interest on which 
are unconditionally guaranteed by, the United 
States of America, or in time deposit open 
accounts in any bank or trust company located 
in Kansas, except that the amount so invested 
in a bank or trust company shall be secured 
in the manner prescribed by subsections (a) 
to (e), inclusive." 

Under K.S.A. 1976 Supp. 72-17,127, the board may employ financial 
advisors to perform the investment functions vested in the board 
by K.S.A. 1976 Supp. 72-17,125. 

Investments under subsection (b) are subject to the security 
requirements of K.S.A. 1976 Supp. 75-4218, subsections (e) and 
(f) of which require the deposit of securities in an amount equal 
to seventy percent of the value of active accounts, time deposit, 
open accounts, inactive accounts, fee agency and custodial ac-
counts, and certificates of deposit. If the balance in the re-
tirement fund exceeds $50,000, there appears to be no statutory 
security requirement. 

However, it is important to distinguish between security for in-
vestments of the fund, and security for the fund itself. K.S.A. 
1976 Supp. 72-17,129 provides for custody of the fund thus: 

"Except as provided in section 10 [72- 
17,127) and this section the custody of money 
and securities of each retirement fund shall 
remain in the custody of the respective school 
district treasurer, except that each board 
of education may arrange for the custody of 
such money and securities as it considers 
advisable with a member bank or trust company 
of the federal reserve system in the state 
of Kansas to be held in safekeeping by the 
bank or trust company for the collection of 
the principal and interest or other income 
or of the proceeds of sale." 

I understand that the bank which serves as the depository of the 
boards general funds also serves as custodian of the retirement 
fund. The custodian of the fund under K.S.A. 1976 Supp. 72-17,129 
must secure those funds in the same fashion as the custodian of 
any other monies of the board, in accordance with K.S.A. 9-1402. 



You enclose an opinion of counsel for the board dated April 29, 
1977, concluding that provisions in article 17, chapter 72, K.S.A., 
took precedence over article 9. While K.S.A. 1976 Supp. 72-17,125 
deals specifically with security requirements for investments 
made from retirement funds having a balance of $50,000 or less, 
it is silent respecting investments of monies from funds having 
a greater balance, and it is likewise silent respecting the secu-
rity required of the custodian of the fund, whatever its balance, 
in the first instance. I find nothing whatever in art. 17, ch. 
72, K.S.A., which would exempt retirement fund monies thereunder 
from the general security requirement of K.S.A. 9-1402, which 
applies to "any deposit of public moneys or funds . . . by any  
municipal or quasi-municipal corporation with any state or national 
bank or trust company . 	. ." [Emphasis supplied.] 

The question remains, whether, because the custodian of the board's 
general funds is also the custodian of the retirement fund, the 
bank may furnish pooled collateral security for both accounts, 
or whether it must furnish independent collateral security for 
the retirement fund. Neither chapter 9, article 14, nor chapter 
72, article 17, K.S.A. furnishes definitive guidance on this 
point. Certainly, the securities furnished by the bank must equal 
in value at least seventy percent of the total of the board's 
general fund and the retirement fund. Collateral pledged by the 
bank as depository for the board's general funds may possibly 
not be regarded as applicable to the retirement fund of which 
it is custodian unless the pledged collateral is specifically 
pledged by the bank to secure both funds. In my judgment, at 
the very least, the terms of the security should specifically 
provide that the security applies both to ',he board's general 
funds and the retirement fund. It is probably more desirable, 
but I cannot conclude that it is statutorily required, that inde-
pendent collateral be pledged for the retirement fund. 

If further questions arise, please do not hesitate to contact 
us. 

Your truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JRM:kj 



cc: Mr. Robert C. Foulston 
Foulston, Siekfin, Powers & Eberhardt 
700 Fourth Financial Center 
Broadway at Douglas 
Wichita, Kansas 67202 

Ms. Mary Kathleen Babcock 
Foulston, Siefkin, Powers & Eberhardt 
700 Fourth Financial Center 
Broadway at Douglas 
Wichita, Kansas 67202 
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