
April 25, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77-138 

Mr. Michael F. McCurdy 
Crawford County Attorney 
Judicial Center, Fourth and Pine 
Pittsburg, Kansas 66762 

RE: 	Reporting of certain physical or mental abuse of children. 

Synopsis: K.S.A. 1976 Supp. 38-717 requires that a teacher who 
has reason to believe that a child has suffered injury 
from abuse or neglect must report this to the designated 
authorities. 

* 	 * 

Dear Mr. McCurdy: 

You inquire whether school policies require teachers to report 
suspected cases of child abuse to school administrators who then 
decide whether to report the incidents to the proper authorities, 
are in violation of K.S.A. 1976 Supp. 38-717. 

The statute provides that persons licensed to practice the 
healing arts, school teachers and administrators, law enforcement 
officers, and certain others "having reason to believe that such 
child has had injury or injuries inflicted upon him or her as a 
result of physical or mental abuse or neglect, shall report... 
the matter promptly to the district court...or to the department of 
social and rehabilitation services." The statute clearly places 
the burden of reporting on the person who has knowledge of the facts 
indicating that abuse or neglect has occurred. Failure to make such 
report constitutes a class B misdemeanor under K.S.A. 1976 Supp. 
38-720. Thus, reporting an incident to the school administration 
would not relieve a teacher from the duty to report to the district 
court or department of social and rehabilitation services. This was 
clearly established in Attorney General Opinion No. 77-68, which 
indicated that reports to other interested agencies or parties are 



not a substitute for the statutorily required report; nor do they 
result in immunity from civil or criminal liability, on the part of 
the reporting party, as do the required reports, under K.S.A. 1976 
Supp. 38-718. 

There is nothing in the statute to prohibit school administra-
tors from requiring that teachers also report to the administration 
any incidents which they have reported to the district court or 
department of social and rehabilitation services. But to require the 
teachers to report to the administration rather than as the statute 
provides would tend to obstruct the operation of the statute. 
Furthermore, deliberate failure by a school administrator to report 
an incident which was reported to him by a teacher rather than to 
the court or S.R.S., because of school policy requirements, would 
itself constitute a violation of the reporting statute which includes 
school administrators among those who must make reports when they 
have reason to believe that a child has been abused or neglected. 

In conclusion, I am of the opinion that the statute requires 
reporting by the individual teacher who becomes aware of child abuse. 
Reports to the school administrator are not substitutes for the 
statutorily required reports. Policies prohibiting teachers from 
making the statutorily required reports would constitute an attempt 
to obstruct operation of the law and might constitute criminal con-
spiracy. Furthermore, retaliation against teachers who have complied 
with the reporting statute is prohibited by a new amendment to K.S.A. 
1976 Supp. 38-717. Senate Bill 62, passed by the legislature and 
signed by Governor Bennett on April 11, 1977, to take effect on 
July 1, 1977, contains a section prohibiting any employer from term-
inating or otherwise sanctioning an employee who has reported sus-
pected child abuse to the district court or department of social and 
rehabilitation services. 

Very truly yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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