
April 1, 1977 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 77-110 

Mr. Harry 0. Lytle, Jr. 
Chairman, Board of Accountancy 
Suite 325-K 
First National Bank Tower 
Topeka, Kansas 66603 

Re: 	Board of Accountancy--Rules and Regulations--Proof of 
Additional Education or Experience 

Synopsis: The Board of Accountancy may not extend the period re-
quired for the submission of additional education or 
experience except for those specifically excepted under 
K.A.R. 74-3-3. 

* 

Dear Mr. Lytle: 

In your recent letter of February 21, 1977, you inquire whether 
K.A.R. 74-3-3 precludes the Board of Accountancy from extending 
the period of time of submission of "Proof of additional education 
or experience" required under subsection (a) of K.S.A. 1-302(b), 
for other persons who have passed the examination but for reasons 
other than intervening military duty have failed to submit such 
proof within 10 years from the examination date. 

Subsection 4 of K.S.A. 77-415 delineates the authority of agency 
rules and regulations. It states in pertinent part thus: 

"'Rule or regulation' means a rule, 
regulation, standard, statement of policy 
or general order, including amendments or 
repeals thereof, of general application and 
having the effect of law, issued or adopted 



by an agency to implement or interpret other 
legislation enforced or administered by such 
agency or to govern the organization or pro-
cedure of such agency." 

Thus Kansas Administrative Rules and regulations carry the full 
force and effect of Kansas statutory law. 

K.A.R. 74-3-3 provides thus: 

"Proof of additional education or ex-
perience required under subsection (a) of 
K.S.A. 1-302b, shall be submitted to the Board 
within 10 years of the date of the examination 
which the candidate successfully passed." 

The only exception to this specific requirement is for those who, 
in the interim between passing the examination and submitting 
the "proof" required, have served in the military forces of the 
United States. The effect of this service in the military is 
to toll the running of this limitation or rather to extend the 
10 year period by the time actually spent in the military. 

There being no other express exception in this regulation nor 
any other regulation or statute which specifically allows the 
Board to use its discretion in this matter, it is our opinion 
that the Board must comply with K.A.R. 74-3-3 and may only extend 
the 10 year period for those persons who have served in the mili-
tary forces after successfully completing the examination. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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