
August 9, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76- 247 

Mr. Claude S. Heath 
Wichita County Attorney 
P. 0. Box 299 
Leoti, Kansas 67861 

RE: 	Counties —Sheriff - Qualifications 

SYNOPSIS: Any person who does not satisfy the durational 
residence qualifications of K.S.A. 19-801b(a) 
is not eligible for nomination or election to 
the office of sheriff. If nominated and elected, 
such person acquires no legal claim or title 
to the office, or to the compensation which 
attaches to said office. 

Dear Mr. Heath: 

You inquire whether a person who has been a resident of the 
county for less than one year preceding July 1, 1976, but who 
conducts a successful write-in campaign for nomination and election 
to that office may serve in that position. 

K.S.A. 19-801b(a) states in pertinent part thus: 

"No person shall be eligible for nomina-
tion, election or appointment to the office 
of sheriff unless such person shall possess 
and meet the following minimum qualifications: 

"(3) He must have been an actual, bona 
fide resident of and domiciled within the 
county for not less than twelve (12) months 
immediately preceding July 1 of the election 
year . . . ." 



At 63 Am.Jur.2d, Public Officers and Employees, §38, the writer 
states thus: 

"To hold a public office, one must be 
eligible and possess the qualifications 
prescribed by law, and an election or 
appointment to office of a person who is 
ineligible or unqualified give him no 
right to hold the office." [Footnotes 
omitted.] 

Nomination or election to office gives the person so nominated 
or elected no claim or title to the office whatever, if the 
person does not satisfy the durational residence requirements 
quoted above. Similarly, such a person has no lawful claim 
to the compensation which attaches to the office. Bailey v. 
Turner, 108 Kan. 856, 197 Pac. 214 (1921). The election of an 
unqualified person is legally a nullity, for the voters by 
majority vote may not waive the qualifications for the office 
duly prescribed by law. 

The durational residence requirement was first enacted in 
1972, as part of an enactment designed to improve the professional 
qualifications of sheriffs throughout the state. See ch. 75, 
L. 1972. It is time to reevaluate the usefulness of the one-year 
residence requirement, in my judgment. On its face, it is only 
remotely, if at all, related to the professional law enforcement 
qualifications of potential candidates. It may operate to keep 
from office possible candidates who have had many years of pro-
fessional police experience, but only a few months of residence 
in a particular Kansas county. Certainly, many Kansas cities 
have found such a requirement unnecessary to assure the quali-
fications of their chief police officials. Indeed, the legisla-
ture itself has chosen arbitrarily to exempt from the require-
ment all Kansas counties with a population of not more than 
2,800 with an assessed tangible valuation of more than $21,000 
and not more than $30,000,000. The one-year residence require-
ment serves no clearly apparent purpose other than to prevent 
often highly-qualified persons from seeking the office, and 
should be reassessed. 

If the candidate is nominated, and not challenged, however 
thereafter, his or her name must appear on the general election 



ballot. The election is subject to challenge thereafter on the 
ground of lack of qualification. If no challenge is timely filed, 
either after nomination or election, title to the office is sub-
ject to challenge by the State of Kansas, through either this 
office or through that of the county attorney. 

Yours very truly, 

CURT T, SCHNEIDER 
Attorney General 
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