
June 23, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76- 188 

Bill Baldock 
Attorney at Law 
P. 0. Box 296 
318 Missouri 
Alma, Kansas 66401 

Re: 
	

Schools--Transportation of Students--Transportation 
of Non-Students in District-Owned or-Operated 
School Buses 

Synopsis: The board of education may not lease or contract 
to provide transportation to non-senior citizen 
groups or organizations in district-owned or 
operated school buses. 

Dear Mr. Baldock: 

K.S.A. 1975 Supp. 72-8302(b) provides in part: 

"Any board of education may, pursuant 
to rules or regulations adopted by it, 
provide by contract with the governing 
body of any township, city or county 
for transportation of senior citizen 
groups or organizations in district-
owned or leased school buses when not 
in use for school purposes." 

As counsel for the board of education of Unified School District 
No. 329, you have inquired as to whether the language of sub- 



section (b) may be construed broadly enough to permit the 
board to lease district-owned buses to several of the 
Wabaunsee County municipalities. The express purpose of the 
proposed leases is the transportation of children to local 
swimming pools. 

Specifically, you inquired whether the contractual arrange-
ment authorized in K.S.A. 1975 Supp. 72-8302(b) is limited 
to the transportation of only senior citizen groups and senior 
citizen organizations, or whether it also allows transpor-
tation of non-senior citizens organizations. Further, you 
have asked, notwithstanding the interpretation of K.S.A. 1975 
Supp. 72-8302(b), whether the Board may still lease the use 
of the bus to a city of other legally organized recreation 
commission for use in a recreation program by persons other 
than senior citizens, if the Board assumes no responsibility 
for any transportation which might occur. 

In Kansas, school districts have traditionally been viewed 
as quasi corporations rather than municipal corporations. 
Beach v. Leahy, 11 Kan. 23 (1874). The distinction lies 
primarily in the fact that school districts exercise 
certain corporate functions and powers, but are not expressly 
incorporated by statute. Thus, school districts are restricted 
or limited in the corporate powers and perogatives it may 
exercise. Generally, the powers of school districts are 
only those which are expressly conferred or are implied as 
necessary to the carrying out of the objectives of the 
pertinent statutory authority. 68 Am. Jur. 2d, Schools, § 15. 
Thus, the question herein involved becomes whether the 
pertinent statutory authority, K.S.A. 72-8301 et seq. expressly 
or by necessary implication confers authority upon the school 
district, through the board of education, to permit district-
owned or -controlled school buses to transport children to 
non-school related swimming lessons and recreation. 

The pertinent laws governing school buses and their operation 
are generally found at K.S.A. 72-8301 et seq. A thorough 
examination of the statutes finds neither an express nor implied 
grant of authority to any board of education to provide by 
contract or lease bus transportation to any non-school related 



activities of functions except as contained in K.S.A. 1975 
Supp. 72-8302(b). The phrase " . . . senior citizen groups 
or organizations", as found in subsection (b), contains the 
only express grant of authority for the board to contract 
with the city or county in providing non-school related bus 
transportation. Grammatically, it seems beyond much question 
that the adjectives "senior" and "citizen" were intended to 
modify both the words "groups" and "organizations". Had the 
intent behind the use of the word "organizations" been to 
connote groups other than those for senior citizens, the 
Legislature could have readily inserted the word "other" 
before "organization" and accomplished that objective. 
Effective July 1, 1976, K.S.A. 72-8302(b) has been amended by 
the 1975 Legislature to read as follows: 

"(b) Any board of education may, pursuant 
to a policy developed and adopted by it, 
provide by contract with the governing 
body of any township, city or county for 
transportation of senior citizen groups 
or organizations or with the governing 
authority of any nonpublic school for 
transportation of pupils attending such 
nonpublic school to or from interschool 
or intraschool functions or activities 
in district-owned or leased school 
buses when not in use for school purposes." 

None of these changes are germane to the issues involved herein. 
Thus, it is my opinion that the board of education may not 
lease or contract to provide transportation to non-senior 
citizen groups or organizations in district-owned or -operated 
school buses. 

In your second question, you inquired whether the district 
may nevertheless lease district-owned school buses to the 
city for use in the city's summer recreation program if the 
district or board of education is released to assumes no 
liability for the buses' operation. For those reasons cited 
earlier limiting the school district's and board's corporate 



acts to only those powers, expressly or by necessary impli-
cation, granted by statute, I must conclude that the board 
of education may not lease or contract to provide bus trans-
portation except in those instances specified in K.S.A. 1975 
Supp. 72-8302(b). 

Sincerely Yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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