
June 23, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76- 1 87 

Mr. Don Vsetecka 
Finney County Attorney 
114 West Pine Street 
Garden City, Kansas 67846 

Re: 	Counties--Offices--Qualifications 

Synopsis: Residence in the county is not a qualification for 
filing, nomination or election to the office of county 
attorney. 

Dear Mr. Vsetecka: 

You inquire concerning the residency requirements, if any, appli-
cable to a person seeking nomination and election to the office 
of county attorney. You advise that an individual has filed a 
declaration of candidacy with the election officer of Finney County, 
listing as his residence an address on West 17th Street, Topeka, 
Shawnee County, Kansas. He has advised the county election officer 
that he will not be moving to Garden City until August, 1976. Thus, 
you inquire whether there is a requirement that he be a resident of 
the county at either the time of filing or time of nomination. 

K.S.A. 19-701, as amended by 1976 House Bill 2252, provides in 
pertinent part thus: 

"Except as otherwise provided by law, 
beginning with the general election in 1976, 
a county attorney shall be elected in each 
county who shall hold office for a term of 
four (4) years. . . . No person shall be 



eligible for the nomination or election to 
the office of county attorney of any county 
unless such person shall have been regularly 
admitted to practice law within the state 
of Kansas, and is at the time of nomination 
and election a regularly qualified practicting 
[sic] attorney of this state." 

There is thus no express statutory residence requirement, dura-
tional or otherwise, applicable to candidates for the office of 
county attorney, either at the time of filing, nomination or elec-
tion. Indeed, there appears to be statutory residence requirement 
to be satisfied prior to or at the time of qualifying for office 
after election. 

Nor is there any warrant for inferring any residence requirement 
as a condition of eligibility for nomination or election. At 63 
Am.Jur.2d, Public Officers and Employees, § 47, the writer states 
thus: 

"A candidate for election or appointment 
to an office of a district or other political 
subdivision or unit may be required by provi-
sion of the constitution, statutes, or ordi- 
nances to be a resident or inhabitant thereof. 
But where residence within the district or 
political unit is not made a condition of eli-
gibility to holding office therein by express 
provisions of the law, such residence is gene-
rally considered not necessary, even though 
eligibility to the same office may require a 
stated period of residence in the state. How-
ever, there are some decisions which lend sup-
port to the view that even in the absence of 
an explicit statutory or constitutional provi- 
sion on the subject, residence within the poli-
tical unit for which a public officer is elected 
or appointed is a prerequisite of eligibility." 
[Footnotes omitted.] 

In an annotation at 120 A.L.R. 672, the writer states that the great 
weight of authority reported at that time, in 1939, supported the view 
that residence within the district or other political unit for which 
one was elected or appointed was not a necessary qualification of an 
officer or candidate, in the absence of an express constitutional 
or statutory provision requiring such residence or that the candidate 



or officer be an elector of the political unit. Our review of 
subsequent reported decisions indicates no change in the clear 
weight of authority. 

Formerly, it could be argued that residence was necessarily 
implied as a qualification for office by K.S.A. 19-2608, which 
provided that "ceasing to be an inhabitant of the county for 
which he was elected or appointed" was a ground upon which every 
county office would become vacant. This provision was repealed 
by 1976 House Bill 2962, however. 

Thus, there exists no constitutional or statutory basis, either 
express or necessarily implied, for concluding that residence in 
the county is a qualification for filing, nomination or election 
to the office of county attorney. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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