
June 21, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76- 186 

Mr. Granville M. Bush 
City Attorney 
124 South Broadway 
Sterling, Kansas 67579 

Re: 	Cities--Hospitals--Management 

Synopsis: Proceeds of ad valorem levies for the operation of a 
city hospital in a city of the second class may not be 
diverted to operation of ambulance or emergency medical 
services upon the closing of the hospital, unless the 
steps required by K.S.A. 79-2958 are followed. It is 
within the authority of the hospital board of such city 
to continue to manage and wind up the affairs of the hos-
pital until all of its accounts are settled and disposed 
of. Authority to lease the hospital property in a city 
of the second class may be vested either in the hospital 
board or in the city governing body by enactment of an 
ordinary ordinance, except when and as specific leasing 
authority is vested in the hospital board. 

Dear Mr. Bush: 

You inquire concerning ambulance service presently being furnished 
by the City of Sterling, Kansas. You advise that pursuant to K.S.A. 
1975 Supp. 65-4301 et seq., the city entered into a contract with 
Rice County, Kansas, to provide ambulance service throughout the 
county in return for certain specified funds derived by the county 
through a levy for that purpose. At the time this contract was 
entered into, the City of Sterling operated a hospital pursuant to 
K.S.A. 14-602 et seq. Since that time, however, the hospital in 
Sterling has been forced to close its doors, and the hospital board 
is in the process of winding up the financial affairs of the hospital. 



You inquire, first, whether the City of Sterling may use monies 
which are the proceeds of a levy for the operation of the hospital 
for 1976 for the continued operation of the ambulance service, 
along, of course, with funds received from Rice County under the 
contract described above. Article 11, § 5 of the Kansas Constitu-
tion states thus: 

"No tax shall be levied except in pur-
suance of a law, which shall distinctly state 
the object of the same; to which object only 
such tax shall be applied." 

The use of the proceeds of any ad valorem tax is governed by this 
provision. Thus, the proceeds of any levy which was made for the 
purpose of equipping, maintaining, operating or improving the hos-
pital must be spent for that purpose. The hospital having closed, 
they may not be diverted to another purpose, except by following 
the procedure specified by K.S.A. 79-2958. Thus, it is my opinion 
that funds presently on hand which are derived from city ad valorem 
taxes for the operation of the hospital may not lawfully be diverted 
from that purpose, upon the closing of the hospital, to the opera-
tion of ambulance service except as and when the steps required by 
K.S.A. 79-2958 are followed. 

Secondly, you ask whether the hospital board may continue to serve 
to wind up the affairs of the hospital and to operate the ambulance 
for the City of Sterling. The powers of the hospital board of trus-
tees are set out at K.S.A. 14-605. In my opinion, those powers pro-
perly extend to the winding up of all the affairs of the hospital. 
However, for those powers extend to all things necessary and desirable 
for the "economical and proper conduct [of the hospital] not incon-
sistent with the act and the ordinances of the city." The board 
has "exclusive control of the expenditure of all moneys collected to 
the credit of the hospital," and of necessity, must continue to 
exercise its powers until accounts of the hospital are properly 
settled and disposed of. However, on the face of the cited statute 
and others in article 6, chapter 14, K.S.A., the board has no sta-
tutory authority for the operation of ambulance and emergency medical 
services provided by the city or county under K.S.A. 1975 Supp. 
65-4301 et seq. The city might by ordinance assign responsibility 
for operation of the ambulance service to the hospital board. How-
ever, the statutory authority of the hospital board does not on its 
face extend to the operation and supervision of ambulance and emer-
gency medical services under K.S.A. 1975 Supp. 65-4301 et seq. 

You inquire, further, whether the City of Sterling may lease the 
hospital building to a private organization for the operation of a 
nursing home or skilled nursing home when the building is no longer 



in use as a city hospital. The provisions found in chapter 14, 
article 6, relating to hospitals are, unfortunately, a hodgepodge 
of special acts, for the most part, relating to cities of the 
second class within special population brackets. The basic general 
act, K.S.A. 14-602 et seq., enacted in 1917, applies to all cities. 
I do not find express leasing authority in that act. The leasing 
authority in K.S.A. 14-634 applies, for example, only to cities 
within the population brackets specified in K.S.A. 14-633. Specific 
leasing authority in K.S.A. 14-644 also applies to a highly restric-
ted group of cities of the second class. Again, the leasing autho-
rity of K.S.A. 14-660, applies only to those cities within the scope 
of K.S.A. 14-655, the latter being section 1 of the 1941 enactment 
of which K.S.A. 14-660 is section 6. Similarly, K.S.A. 14-667, which 
again provides leasing authority was enacted as section 6 of ch. 164, 
L. 1941, and applies only to those cities within the scope of section 
1 of that 1941 act, now found at K.S.A. 14-662. In short, each of 
the specific provisions I have found which authorize lease of the 
hospital applies only to highly restricted groups of cities of the 
second class which are defined by narrow population brackets, in 
none of which the City of Sterling appears to fall. It is my opinion, 
however, that this lack of authority may be remedied by the city govern-
ing body, by the adoption of an ordinary ordinance which confers upon 
the hospital board of trustees that specific leasing authority which 
it does not now have. Alternatively,, the city governing body might 
again by ordinary ordinance, wish to vest that leasing authority 
in itself, as it deems most appropriate and in the interests of the 
city. In view of the fact that the hospital board will be functus 
officio when the affairs of the hospital are concluded, the city 
governing body may wish to vest leasing authority in itself unless 
it wishes by ordinance to reconstitute the hospital board as an instru-
mentality of the city for the management of the property formerly used 
as a hospital. 

If further questions arise in further consideration of these matters, 
please do not hesitate to call upon us. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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