
January 14, 1976 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 76-16 

Mr. Raymond W. Radford 
Neosho County Attorney 
201 South Lincoln 
Chanute, Kansas 66720 

Re: 	County and County Officers--Hospitals--Control and 
Investment of Bond Proceeds 

Synopsis: Board of trustees for county hospital established per 
K.S.A. 19-1801 et seq. is authorized to exercise control 
over the deposit and investment of unused or surplus 
bond proceeds, and any income earned therefrom must be 
applied to the hospital fund and expended as per the 
requirements of K.S.A. 10-131. 

Dear Mr. Radford: 

You have requested an opinion from this office relative to the 
control and use of county hospital bond proceeds. You advise that 
Neosho County has established and operated a county hospital pur-
suant to the provisions of K.S.A. 19-1801, et seq., and has recently 
issued pursuant to K.S.A. 19-1878 additional bonds for the construc-
tion and equipping of an expansion to the present facility. Proceeds 
from this issue are being expended periodically as the building 
progresses which leaves a substantial amount of money available for 
investment. Essentially you ask two questions: (1) who may exercise 
exclusive control over the investment of unused, surplus or sinking 
funds; and (2) what use may be made of the income earned from the 
investment of such moneys? 

K.S.A. 19-1804(4) in pertinent part provides thusly: 



"All hospital funds shall be credited to 
the treasury of the hospital board, and shall 
be paid out only upon claims and warrants or 
warrant checks as provided in K.S.A. 1971 Supp. 
12-105a, 12-105b and 10-801 to 19-806, inclusive. 
The said board may designate as a hospital de- 
pository for surplus hospital funds a bank located 
within the county, and shall require the same 
depository bond that is required in the case of 
county depositories.' The board is also autho-
rized and empowered to create a sinking fund 
for additional equipment and improvements, the 
maximum amount that may be credited to said 
sinking fund annually to be an amount not greater 
than would be obtained by a two (2) mill levy: 
Provided: That any tax levy for hospital purposes 
now provided for by law or that may be hereafter 
provided for shall not be construed as to be 
increased by this provision. The board may, by 
unanimous vote, invest surplus funds, sinking 
funds, and unused funds from the issuance of 
bonds in securities, and the income therefrom 
shall be credited to the hospital fund. Any 
surplus moneys remaining in the hospital fund 
for a period of five (5) years, and for which 
there is not an immediate or prospective need may, 
by action of the board be transferred to the county 
general fund." [Emphasis supplied.] 

The foregoing is clear and unambiguous. The hospital board of 
trustees without question is empowered with at least that element 
of control over moneys credited to the hospital fund which allows 
it to select the depository for surplus funds. To this extent the 
board may take whatever steps required to effectuate the transfer 
of such money, but, of course, such authority cannot be construed to 
limit or qualify the statutory duties and obligations of the county 
treasurer with regard to such accounts. It is equally apparent that 
the hospital board may invest upon unanimous vote the surplus, sink-
ing and unused funds derived from the sale of bonds, and that income 
earned from such investment is to be credited to the hospital fund. 
What is not clear, however, is whether this authority can be construed 
to permit the hospital trustees to expend such investment income for 
purposes other than the payment of interest on the bonds issued. 

As aforementioned the bond proceeds in the instant case are authorized 
and issued pursuant to K.S.A. 19-1878 which specifically provides: 



. . . The board of county commissioners 
shall proceed to issue and sell bonds in 
accordance with provisions of article 1, 
chapter 10 of the General Statutes of 1949, 
and any amendments thereto [K.S.A. 10-101 
et seq.] . . ." 

Under ordinary circumstances then the provision of K.S.A. 10-131 
would necessarily become a mandatory requirement. K.S.A. 10-131 
in pertinent part states: 

"The governing body of any municipality, as 
defined in K.S.A. 10-101 which has heretofore 
issued or may hereafter issue bonds for any 
purpose, is hereby authorized and empowered to 
invest any portion of the proceeds of said 
bonds, which is not currently needed, in direct 
obligations of the United States government, 
which mature or are redeemable without loss of 
principal within, one year from date of purchase, 
the principal and interest whereof are guaranteed 
by the government of the United States, or 
in the municipality's temporary notes issued pur-
suant to K.S.A. 10-123 or in interest-bearing 
time deposits in commercial banks or trust com-
panies located in the county or counties in which 
the municipality is located. All interest received 
on any such investment shall upon receipt thereof 
be set aside and used for the purpose of paying 
interest on the bonds issued . . . ." [Emphasis 
supplied.] 

It has been suggested though that the specific provision of K.S.A. 
19-1804(4), supra, should be considered controlling in this case 
inasmuch as K.S.A. 19-1804(4) appears to qualify any broad reference 
to the general bond law found in the County Hospital Act. In fact 
Attorney General Kent Frizzell appears to support this argument in 
an opinion dated December 5, 1969, 1  which concluded: 

". . . that the specific authority of [K.S.A.] 
19-1804(4) supersedes the general provision of 
Chapter 10 and that in your situation, [K.S.A.] 

1  Opinion issued to Mr. Daniel D. Metz, Lincoln County Attorney. 



19-1804(4) would be the governing statute. 
It necessarily follows that the investment 
plan proposed by your Board of Trustees would 
be permissible." 

The "plan" referred to in that opinion called for the investment 
of unused bond proceeds (issued via K.S.A. 19-1878) and the expendi-
ture of the income earned therefrom for construction costs additional 
to the amount initially covered by the bond issue. Unfortunately the 
limited rationale employed in that opinion is somewhat misleading and 
cannot support the conclusion drawn. 

It is important to note that while the board of trustees is empowered 
to select a depository for the hospital fund and invest the unused 
or surplus portion of bond proceeds, nowhere does the County Hospital 
Act authorize the expenditures of income earned from such investments 
for purposes beyond the general bond law requirements. Merely cre-
diting funds to the hospital account per K.S.A. 19-1804(4) cannot be 
construed to empower the hospital board to use the investment income 
for whatever purpose it deems appropriate. K.S.A. 19-1878 by virtue 
of the specific reference to the general bond law encumbers the 
interest income outright and for this reason no other use may be made 
of such moneys. 

Accordingly it is the opinion of this office that the hospital board 
is empowered to designate the depository for the hospital fund, to 
invest surplus, sinking and unused funds and credit income earned 
from such investment to the hospital fund, and to use the investment 
income for payment of interest on the bonds issued. To this extent 
the earlier opinion issued by this office is rescinded. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:JPS:kj 

cc: Mr. Richard G. Tucker 
Fleming & Forsyth 
Post Office Box 67 
Erie, Kansas 66733 
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