
November 24, 1975 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 75-439 

George Maier, Jr. 
WEEKS, THOMAS, LYSAUGHT, BINGHAM & MUSTAIN 
CHARTERED 
Attorney for Board of Trustees 
Kansas City, Kansas Community Junior College 
Home State Bank Building 
Minnesota at Fifth Street 
Kansas City, Kansas 66101 

Re: 	Schools--Community Junior Colleges--Treasurer 

Synopsis: The board of trustees of a community junior college 
may appoint a person as treasurer other than from 
among its own membership. 

Dear Mr. Maier: 

You have requested an opinion from this office concerning 
the qualifications of a Treasurer for a Junior College District. 
Specifically, you pose the question whether the treasurer of 
a board of trustees of a community junior college district may 
be appointed from among its own members, or whether the pro- 
visions of K.S.A. 72-8202(d) likewise apply to boards of trustees 
of a community junior college districts so that the treasurer may 
not be a member of the board, or whether the treasurer may be 
selected from either within or without the board. 

In this regard, K.S.A. 71-201(b)(1) specifically provides: 

"(b) For the effectuation of the purposes of 
this act, the board of trustees in addition to 



other powers expressly granted to it by this 
act and subject to the rules and regulations 
of the state board of education is hereby 
granted the following powers: 

(1) To select its own chairman and such other 
officers as it may deem desirable, from among 
its own membership. The secretary may be chief 
administrative officer of the college." 

The apparent conflict in this instance arises by virtue of 
K.S.A. 72-8202 which in pertinent part states: 

"At the first meeting in July in each year, the 
board shall elect a president and vice-president 
from its members, each of whom shall serve for 
one (1) year or until his successor is elected 
and qualified. The board shall appoint a clerk 
and treasurer, and other personnel as needed. 
Such clerk, treasurer, and other personnel shall 
not be board members and shall serve at the 
pleasure of the board." 

K.S.A. 72-8202 was first enacted as part of the School Unification 
Act found in chapter 393 of the 1963 Session Laws. As part of that 
act, K.S.A. 72-6735 defines the word "board" for purposes of that 
Act to mean: 

"one of the unified school district boards of 
education provided for by this act and such 
board being the governing body of a unified 
district." 

Thus, in my judgment K.S.A. 72-8202 is inapplicable to the designa-
tion of a treasurer for a community junior college district. 

The question is, then, whether the treasurer of the district 
must be a member of the board of trustees, pursuant to K.S.A. 71-
201(b)(1), or whether the treasurer may be selected from persons 
other than members of the board. K.S.A. 71-201(b)(6) empowers 
the board of trustees to appoint or employ upon recommendation 
of the chief administrative officer, 

"such other officers of the college, agents 
and employees as may be required to carry out 
the provisions of this act and to fix and 



and determine within state adopted standards 
their qualifications, duties, compensation, 
terms of office or employment and all other 
items and conditions of employment." 

In addition, under (b)(13), the board may exercise all other powers 
not inconsistent with the act which may be "reasonably necessary or 
incidental to the establishment, maintenance and operation" of the 
college. 

The duties of a treasurer of the board of trustees are not 
specified by statute. Commonly, however, those duties include the 
receipt, custody and disbursement of funds of the district, and 
the maintenance of appropriate accounts thereof. In many instances, 
it may be desirable that the treasurer be a person other than a 
member of the board. K.S.A. 71-201(b)(1) permits the board to 
select its own chairman and "such other officers as it may deem 
desirable" from its own membership. However, in those instances 
when the board deems it desirable that a person other than a 
board member be treasurer of the district, in my judgment, such an 
appointment is within the authority of the board. 

Accordingly, it is my opinion that the treasurer of the board 
of trustees of a community junior college may be a person appointed 
by the board other than from among its own members. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 

CTS:HTW:en 


	Page 1
	Page 2
	Page 3

