
July 10, 1975 

ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 75-284 

Representative Michael G. Glover 
1308 Summit 
Lawrence, Kansas 66044 

Re: 	Public Health--Drinking Water--Fluoridation 

Synopsis: The Safe Drinking Water Act does not prevent the state 
from requiring fluoridation of drinking water, so long 
as the amount of fluoride added does not cause the max-
imum contaminant level specified by national primary 
drinking water regulations to be exceeded. 

Dear Representative Glover: 

The Safe Drinking Water Act, Pub. L. No. 93-523, took 
effect December 16, 1974. The purpose of the act is to assure that 
public water supply systems meet minimum national health protection 
standards. To this end a joint federal-state system for assuring 
compliance with drinking water regulations is established. When the 
Administrator of the Environmental Protection Agency (EPA) determines 
that a state fulfills the requirements set forth in Section 1413, 
primary enforcement responsibility passes to the state. 

The Administrator is directed to establish federal standards 
intended to protect from harmful contaminants all those served by 
public water systems. These federal standards are to be embodied in 
primary drinking water regulations which, inter alia, are to specify 
maximum contaminant levels for particular contaminants judged by the 
Administrator to adversely affect human health. Section 1413 provides 
that a state may assume primary enforcement responsibility only if 
it has adopted regulations no less stringent than the national primary 
drinking water regulations. 

Section 1412 of the act deals with promulgation of national 
primary drinking water regulations. Section 1412 (b) (6) reads: 

"No national primary drinking water,  regulation 
may require the addition of any substance for 
preventive health care purposes unrelated to con-
tamination of drinking water." 



The language of this provision is plain, its meaning 
manifest and its application clearly limited. We assume that 
fluoride is a substance for preventive health care purposes unrelated 
to contamination of drinking water. Section 1412 (b) (6), then, 
does no more than prohibit a specific federal agency, the EPA, from 
requiring the addition of fluoride to drinking water by means of 
regulations promulgated under authority of the Safe Drinking Water 
Act. Nowhere in the legislation is there further discussion of the 
matter; nowhere do we discover any suggestion that the federal govern-
ment intends to totally deprive the individual states of their power 
to compel fluoridation of drinking water. Where conflict between 
state and federal law does not clearly exist, it must not be sought 
out. Maurer v. Hamilton, 309 U.S. 598 (1939); H. P. Welch Co. v.  
New Hampshire, 306 U.S. 79 (1938); Savage v. Jones, 225 U.S. 501 
(1911). In the absence of any hint of prohibition, we must conclude 
that the states retain authority to compel fluoridation should they 
so choose. 

However, the power of the states in this area is not with-
out restriction. Pursuant to Section 1412 (a) (1), proposed interim 
primary standards were published by the Administrator in 40 Fed. Reg. 
11989 (March 14, 1975). These proposals, if promulgated in present 
form, would establish a national maximum contaminant level for fluoride. 
After adoption of this maximum level, the states will not be free to 
require addition of fluoride in amounts sufficient to cause the level 
to be exceeded. 

Because the act is clear and unambiguous on its face, we 
have no occasion to resort to legislative history to discern 
legislative intent. Fairport, P.& E.R. Co. v. Merdith, 292 U.S. 589 
(1933). Were such resort necessary, however, the Commerce Committee 
report which accompanied the bill would confirm our conclusion. At 
page 6 of S. Rep. No. 93-231 the matter is treated as follows: 

"The Administrator would be prohibited from re-
quiring the addition of any substance other than 
for the purpose of treating contaminants. Thus, 
EPA could not require the addition of fluorides or 
other substances to a public water supply system for 
medicinal purposes. Nor could EPA prevent the addition 
of fluorides up to maximum allowable under the stand-
ards. While EPA could not require the addition of a 
substance for medicinal purposes, it would have full 
authority to limit the addition of such a substance 
if necessary to prevent excessive levels from occur-
ring." 
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In summary, we determine that the Safe Drinking Water 
Act does not prevent this state from requiring the addition to 
drinking water of fluoride in an amount not exceeding standards 
specified as the maximum contaminant level by national primary 
drinking water regulations. 

Very truly yours, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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