
April 23, 1975 

Opinion No. 75-180 

Mr. Harold F. Gibbon 
Assistant Director 
Division of Accounts and Reports 
Department of Administration 
2nd Floor - State Capitol Building 
Topeka, Kansas 66612 

Dear Mr. Gibbon: 

You inquire whether the Children and Youth Commission of 
Kansas City-Wyandotte County, Kansas, created jointly by Reso- 
lution No. 986 by the Board of County Commissioners of Wyandotte 
County, Kansas, and ordinance of the City of Kansas City, Kansas, 
article XIV, S§ 2-301 through -309, constitutes a "political 
subdivision" as that term is defined by K.S.A. 40-2302(f): 

"[T]he term 'political subdivision' 
includes every taxing district in this state 
and also includes an instrumentality of the 
state, of one or more of its political sub-
divisions, or of the state and one or more 
of its political subdivisions, but only if 
such instrumentality is a juristic entity 
which is legally separate and distinct from 
the state or subdivision and only if its 
employees are not by virtue of their relation 
to such juristic entity employees of the state 
or subdivision." 

The city ordinance and county resolution, substantially identical 
in their provisions, provide that there is "hereby established 
and created for the county and the city a joint children and 
youth commission." It has twelve members, half appointed by the 
city commission, and half by the board of county commissioners. 
Members serve without compensation. The purposes of the 
commission are 



"to establish a mechanism for coordination 
of services to children and youth which will 
assure the maximum use of existing facilities 
and the orderly development of needed services 
to prevent and control delinquent behavior." 

The commission is required to submit an annual report to the 
county and city commissioners on or before August 1 of each 
year. Its duties are as follows: 

"(1) The review of current programs in 
view of the generally recognized need to combat 
juvenile crime and delinquency. 

(2) The establishment of a plan and 
programs to bring about the coordination of 
services to children and youth so as to assure 
the most advantageous use of existing facilities, 
social agencies, and individual efforts, and bring 
about the prevention and control of juvenile crime 
and delinquency. 

(3) The systematic analysis of the need 
for services. 

(4) The review of glans for new services 
or expansion of existing services and recommen-
dations thereon. 

(5) The coordination of state, federal and 
local programs to assure the maximum efficiency 
in the utilization of funds which are or may become 
available through state and/or federal legislation. 

(6) Advise the board of city commissioners 
and board of county commissioners on problems 
affecting children and youth. 

(7) Recommend to the board of city commis-
sioners and the board of county commissioners such 
measures as the commission feels necessary to carry 
out its objectives." 

The resolution and ordinance creating the Commission make no 
provision for its adoption of a budget, and they are silent 
as to the employment of personnel and staff by the commission. 
The documents you enclose indicate that the city and county 



governing bodies have each adopted "the budget for the fiscal 
year 1975, submitted by the Children and Youth Commission, and 
[each] accepts its responsibility for one-half (1/2) of said 
budget, in the amount of ten thousand dollars ($10,000.00), which 
is pledged and will be distributed to the Children and Youth 
Commission for its continued operation." It appears that at 
the present time, the Commission employees include a full-time 
executive director, a full-time drug planning specialist, and 
a secretary, and that the services of a bookkeeper are engaged 
by contract. 

The Commission does appear to be legally separate and distinct 
from both the city and the county. Given the lack of explicit 
provision for the employment of personnel by the Commission, 
the authority to hire staff is necessarily to be implied from 
its general powers. Nothing in the resolution and ordinance 
creating the Commission suggests that it is subject to the over-
view and supervision by either the city or county governing 
bodies in the discharge of its duties. Once either the city or 
the county appropriates to the Commission funds, as both appear 
to have done, the expenditure of those funds rests in the 
discretion of the Commission, so far as its organic ordinance 
and resolution suggest. Nothing in its founding provisions 
suggests that either the city or the. county retain control over 
the Commission and its activities to the exclusion of the other, 
or that both retain some measure of control over the Commission 
and its performance of the duties, planning, review, analysis 
and the like which are assigned to it. If, by official action 
of the Commission, it employs an executive director, nothing 
in the provisions which give the Commission its duties and 
responsibilities gives either of the founding governing bodies, 
the city or the county, authority to gainsay that determination, 
and similarly, once employed, supervision of such persons as are 
employed then rests solely with the Commission itself, so far as 
the documents indicate. 

Based on the foregoing, we cannot but conclude that the Commission 
does constitute a separate juristic entity separate and apart 
from both the city and the county, pursuant to whose authority 
it was created. 

Yours very truly, 

CURT T. SCHNEIDER 
Attorney General 
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