
November 25, 1974 

Opinion No. 74- 374 

Mr. Richard A. Euson 
Dresie, Jorgensen & Wood 
815 Union National Building 
Broadway & Douglas 
Wichita, Kansas 67202 

Dear Mr. Euson: 

I regret the delay in responding to your letter of 
August 13. I hope this belated reply will, despite the 
lapse of time, still be of assistance. 

You inquire, as counsel for the Board of Trustees 
of Greely Township, concerning a cemetery owned and 
operated by the township since at least 1918, being the 
Mt. Hope, Kansas, cemetery. You advise that the plat 
to the first addition is certified by the county sur-
veyor, and approved by the township trustees. The 
cemetery consists of four blocks of lots, which are laid 
out side-by-side, leaving five north-south roadway areas. 
None of these roadway areas have been dedicated to the 
public as such, and are not paved. The township wishes 
to replat the cemetery in order to add lots in the center 
of two unused roadway areas. You inquire, specifically, 
whether the Sedgwick County Board of County Commissioners 
has any jurisdiction in the matter. 

It is your view that under K.S.A. 80-912, the town-
ship has complete jurisdiction to prepare the appropriate 
new plat and file it with the register of deeds without 
intervention, approval or disapproval by the county 
commission. K.S.A. 80-912 states in pertinent part thus: 

....[t]he lots of such cemetery shall be laid 
off in uniform size, not less than seven by 
fourteen feet, with alleys and streets, as the 
board of such township shall direct." 



The question presented is whether the plat is subject to 
approval under K.S.A. 1973 Supp. 19-2918, which commences 
thus: 

"Whenever regulations governing the subdivision 
of land shall have been adopted under the provisions 
of this act, the owner or owners of any land located 
within the area governed by such regulations, sub- 
dividing the same into lots and blocks or tracts or 
parcels, for the purpose of laying out any subdivision, 
suburban lots, building lots, tracts or parcels.... 
shall cause a plat to be made which shall accurately 
describe the subdivision, lots, tracts or parcels of 
land giving the location and dimensions thereof.... 
All such plats shall be submitted to the county 
planning board or to the joint committee for sub- . 

 division regulation if such has been formed, which 
shall determine if the same conforms to the provisions 
of the subdivision regulations....The register of deeds 
shall not file any plat for land located within any 
area governed by subdivision regulations as provided 
by law until such plat shall bear the endorsement 
hereinbefore provided." [Emphasis supplied.] 

From the standpoint of planning and land use management, there 
would seem to be little occasion for vigorous controversy 
over the platting of additional lots in unused alleyways of 
an existing cemetery. Moreover, under K.S.A. 19-2921, 
subdivision regulations adopted under the authority of that 
1965 act do not apply to "the existing use of any....land." 
The platting of additional burial plots within the area 
of an existing cemetery property would reasonably seem to 
be a continuation of the "existing use" of the land. 

However, the requirement that every plat filed with the 
register of deeds bear the endorsement of the appropriate 
planning board is designed to assure enforcement of the 
subdivision regulations, and to permit that body to make 
the determination of the applicability of subdivision 
regulations to every plat which is proposed to be filed 
with the register of deeds. Thus, it is our opinion that 
although the township board is statutorily empowered to 
lay out the lots of the township cemetery, the plat 
thereof must satisfy all applicable laws before being 



filed with the register of deeds, including the requirement 
that every plat bear the endorsement of the county planning 
board before being filed. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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