
October 11, 1974 

Opinion No. 74- 337 

Barry A. Bennington 
Stafford County Attorney 
Office of County Attorney 
St. John, Kansas 	67576 

Dear Mr. Bennington: 

You advise that in Stafford County, there are no persons 
nominated as candidates for election to the office of County 
Attorney, and hence, no names appearing on the general ballot. 
No attorney in the county is, to your knowledge, conducting an 
active campaign for write-in votes. It is possible, if not 
probable, that a number of the attorneys in the county will re-
ceive several write-in votes each; 

You inquire, first, whether there is a minimum number of 
votes a candidate must receive in order to be elected by write-
in votes at a general election. There is not. K.S.A. 25-702 
states in pertinent part thus: 

"(a) In all elections for the choice of any 
officer, except the offices of governor and lieutenant 
governor, unless it is otherwise expressly provided, 
the person having the highest number of votes for any 
office shall be deemed to have been elected to that 
office. . . ." 

Thus, the person receiving the greatest number of write-in votes 
will be elected. 

Secondly, you ask whether the election officer should issue 
the certificate of election to the person receiving the most votes 
regardless of the number of votes received, and regardless of the 
individual's qualifications for election to that office. The county 
election officer has no authority to judge the qualifications of 
any person nominated or elected to public office. After having 
conducted the election, it is the sole duty of that officer to issue 
the certificate of election to that person receiving the greatest 



number of votes, whether those votes be few or many, and regard-
less of the qualifications for office of that person. 

You inquire who is empowered to make the determination 
whether an individual who is elected in fact meets the statutory 
qualifications for office. The election may be contested on the 
ground that the person elected "was not eligible to the office 
at the.  time of the election." K.S.A. 25-1411. If, for example, 
the individual receiving the greatest number of votes is not at 
the time of his election a regularly qualified practicing attorney 
admitted to practice law within the State of Kansas, as required 
by K.S.A. 19-701, the election is subject to contest on that 
ground. We find no other procedure, tribunal or officer empowered 
to pass upon the qualifications of persons elected to office. 
Even if the disqualification is not raised in a contest proceeding, 
the election remains void, for the election of a person to an 
office who lacks the qualifications prescribed by law therefor 
is void and a nullity. Jansky v. Baldwin,  120 Kan. 332 (1926). 
In such a circumstance, the incumbent holds over. Article 2, §2, 
provides that "[a]ll county and township officers shall hold 
their offices for a term of two years and until their successors 
are qualified . . . ." 

Ordinarily, one qualifies for office by taking the oath 
required by K.S.A. 19-2602 and filing the bond required by 
K.S.A. 19-701. One whose claim to office is based upon a void 
election, of course, cannot enhance his claim merely by taking 
these formal steps. If, in the unlikely event that a statutory 
disqualification or lack of qualification is not raised by a 
contest proceeding or by an action in the district court, it has 
been our view, and advice in past instances, that should the 
person elected assume to take the office, the board of county 
commissioners might justifiably withhold payment of his salary, 
this action being based upon the settled law that the election of 
a person who lacks statutory qualifications is void. In no in-
stance in our knowledge has the matter proceeded so far, that 
such action has ever been taken. Based only upon hypothetical 
facts, of course, it is impossible to predict in what respect 
an asserted lack of qualifications may be raised. If the person 
elected lacks statutory qualifications, this issue is ordinarily 
raised in a contest proceeding, or in a district court proceeding, 
such as a quo warranto action, testing the claimant's title to 
the office. 

You further question whether, if an individual is elected 
who does not wish to serve as county attorney, whether there is 
any particular procedure that person should follow to avoid serving 
in the office. K.S.A. 19-2608 states in pertinent part thus: 



Every county office shall become vacant on the 
'happening of either of the following events, before the 
expiration of the term of such office: First, the death 
of the incumbent; second, his resignation; third, his  
removal; . . . sixth, his refusal or neglect to take his  
oath of office, or to give or renew his official bond or  
to deposit such oath and bond within the time prescribed  
by law . . . ." [Emphasis supplied] 

Upon the failure of the newly elected person to take the oath 
and file the bond required by law, you, the incumbent, would 
then hold over, by virtue of Article 4, §2. A vacancy would 
result thereafter only upon your resignation from office. 

The person appointed as provided by law to fill this vacancy 
would receive the salary provided by law for the office. 

Lastly, you ask whether the county attorney may also receive 
a salary as county counselor. The duties of the two offices are 
not incompatible, and should the board of county commissioners 
wish to appoint, under K.S.A. 19-246, as county counselor the 
person holding the office of county attorney, it is free to do 
so, and the person so appointed would be then entitled to re-
ceive the compensation due him for both positions. "Unless 
prohibited by constitutional provision or statutory law, one 
person may hold two offices if their duties are not incompatible 
with each other." Cogdon v. Knapp, 106 Kan. 206 at 207 (1920). 

Yours truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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