
July 15, 1974 

Opinion No. 74- 230 

Daniel B. Denk 
Assistant City Attorney 
Legal Department of Kansas City 
Ninth Floor - Municipal Office Bldg. 
One Civic Center Plaza 
Kansas City, Kansas 66101 

Dear Mr. Denk: 

You inquire concerning a proposed zoning ordinance which is 
being considered for adoption by the City of Kansas City, Kansas, 
having especial application to private liquor clubs licensed 
under K.S.A. 41-2601 et seq.  

The changes effected by the ordinance entail, first, amendment 
of the zoning classification ordinance to delete private club 
use from any specific classification. Thus, under the proposed 
ordinance, private clubs may be operated only under the authority 
of annual special permits issued pursuant to the ordinance. 

Section 27-103(1) of the proposal states thus: 

"The lawful use of land, except for use as a 
private club, existing at the time of adoption of 
this article may be continued, although such use 
does not conform to the provisions hereof, but if 
such nonconforming use is discontinued, any future 
use of such premises shall be in conformity with 
the provisions of this article." 

Proposed section 27-103(3) states thus: 

"The lawful use of land or building for private 
club purposes existing at the time of the adoption 
of this section may be continued, although such land 
or building does not conform with the provisions 
hereof, provided that if such use is discontinued 



for a period of six (6) months or longer or if 
any change of ownership of the land or building 
occurs or any alteration of the named club licensee 
occurs, then any future use of such land or building 
shall be in conformity with the provisions of this 
article." 

Proposed section 27-103(4) requires that a permit be obtained 
from the City Commission authorizing any new noncomforming use 
for a private club. The application for such a permit is to be 
reviewed by the Planning Department, with the Development Review 
Committee, on the basis of, but not limited to, nine enumerated 
criteria or considerations. With one conspicuous exception, 
these criteria or considerations are those generally pertinent 
to zoning actions generally, i.e., whether the proposed use will 
destroy aesthetics of the surrounding development, result in in- 
creased traffic or objectionable noise, vibration, dust or light-
ing, will pollute the air or water, would destroy an irreplace-
able natural resource, would result in excessive erosion, or would 
result in overcrowding of land or cause an undue concentration of 
population. The last-numbered criterion is thus: 

"Whether granting of the special permit will ad- 
versely 

 
 affect the public health, safety, morals, 

order, convenience, prosperity, or general welfare 
of the community." 

This, of course, is but a statement of the general basis of the 
police powers of the city, and in and of itself, is too general 
and nondescriptive of any pertinent identifiable factors which 
might appropriately be considered in reviewing and acting upon a 
permit application. Thus, an applicant might satisfy all of the 
enumerated specific criteria, but yet be found wanting for a 
reason entirely unrelated to traditional zoning considerations, 
i.e., that for unspecified and unidentifiable reasons granting 
of the permit for a new conforming use for a private club would 
"adversely affect the public health, safety, morals, order, 
convenience, prosperity, or general welfare," or all of these, 
of the community. 

In addition, a nonreturnable fee of $20 is required to accompany 
any permit application. 

This proposed ordinance must be considered in light of state laws 
regarding both zoning and liquor control. 

K.S.A. 12-707 states in pertinent part thus: 

"The governing body of any city is hereby autho-
rized by ordinance to divide such city into zones or 



districts, and regulate and restrict the location 
and use of buildings and the uses of the land within 
each district or zone. Such zones or districts may 
be created for the purpose of restricting the use of 
buildings and land . . . for dwellings, business, 
industry, conservation . . . or for other purposes 
deemed necessary. The use of buildings and land and  
the regulations and restrictions upon the use of the  
same shall be uniform as to each zone or district but  
the uses and regulations and restrictions in any one  
zone or district may differ from those in other zones  
or districts." [Emphasis supplied.] 

By deleting private club use from all zoning use classifications, 
the proposed ordinance becomes in effect, as to private clubs, 
not a zoning ordinance at all, but a separate licensing procedure 
applicable specifically not to the use of land or buildings in any 
particular zone or district, but to the operation of a private 
club anywhere in the city. The result of the ordinance is to 
constitute the city a separate and independent licensing entity 
for private clubs, unrelated to and independent of the licensing 
authority of the state pursuant to K.S.A. 41-2601 et se . 

The question is then posed whether the city may undertake such 
a role, or whether the licensing of private clubs is solely within 
the province of the state, subject, of course, to compliance by the 
licensee with bona fide zoning laws of the appropriate political 
subdivision. K.S.A. 41-2631 states in part thus: 

"No city shall enact any ordinance in conflict 
with or contrary to the provisions of this act and 
any ordinance of any city in effect at the time this 
act takes effect or thereafter enacted which is in 
conflict with or contrary to the provisions of this 
act shall be null and void." 

This statute was considered in Leavenworth Club Owners Assn. v.  
Atchison, 208 Kan. 318, 492 P.2d 183 (1971), wherein the court 
considered a city ordinance prescribing closing hours more re-
strictive than those prescribed by K.S.A. 41-2614: 

"No club licensed hereunder shall allow the 
serving, mixing or consumption of alcoholic liquor 
on its premises between the hours of 3 a.m. and 9 
a.m. on any day other than a Sunday nor between the 
hours of 3 a.m. and 12 noon on a Sunday." 

Although the hours prescribed by the city obviously differed 
from those allowed by statute, the court took the view that they 
were neither "in conflict with or contrary to" those hours -- 



merely different. The point might seem merely semantic. In 
Blue Star Supper Club v. City of Wichita, 208 Kan. 731, 495 P.2d 
524 (1972), the court elaborated somewhat on the general question: 

"In concluding that the regulation and control 
of the consumption of alcoholic liquor is not an area 
exclusively reserved by the state we believe it is 
significant that when the legislature adopted K.S.A. 
1971 Supp. 41-2631 as a component part of the Private 
Club Act, and forbade therein the enactment of any 
ordinance conflicting with the act, it did not include 
a pre-emptive provision. We cannot view the omission 
as unintentional. The legislature was perfectly aware 
of the method by which it could have vested exclusive 
control and regulation of liquor consumption in the 
state had it so intended, as is evidenced by its in-
clusion of the pre-emptive provision contained in 
K.S.A. 41-208." 

Thus, the court declined to view the Private Club Act as preemptive 
of municipal powers as a general matter. Specific provisions of 
the act, however, may by clear and express direction, or by 
reasonable inferences therefrom, preclude municipal action in 
particular matters. Licensing, in our view, is such a matter. 
K.S.A. 41-2622 provides in pertinent part thus: 

"At the time application is made to the director 
for a club license under the terms of this act, the 
applicant shall pay an annual fee of two hundred fifty 
dollars ($250): Provided, That in addition to such 
license fee, any city in which a licensed class B club 
is located or if such licensed premises is not located 
in a city, the board of county commissioners of the 
county where the licensed premises is located, shall 
levy and collect an annual occupation or license tax 
on such club in an amount not less than one hundred 
dollars ($100) nor more than two hundred fifty dol- 
lars ($250) : . . . but no other occupational or excise  
tax or license fee shall be levied by any city or county  
against or collected from such club licensee." [Emphasis 
supplied.] 

Clearly and expressly, no other tax or license fee may be exacted 
for the privilege of operating a private club. By, in our view, 
equally clear and direct inference, no city or county has the 
power to grant or withhold a license for the privilege to con-
duct and operate a private club. Indeed, the city or county is 
directed to levy an occupation or license tax on any licensed 



club located in its territory. Inferentially, the city has 
no power to impose such a fee or license for the privilege of 
operating a club upon or against an applicant who seeks to 
establish a club not yet located in the city or county. 
Similarly, in our view, a city or county has no power to re- 
quire a municipal license, with or without fee, for the privi-
lege of operating a private club other than that which is re-
quired by the Private Club Act. it is clear, moreover, that 
under K.S.A. 41-2609, only the Director is empowered to revoke 
or suspend a license of a private club. Under section 27-103(b) 
of the proposed ordinance, the city would in effect assume a 
similar power unto itself, through the power to refuse renewal, 
or to revoke a permit once issued or removed. 

Under K.S.A. 41-2605, the director "shall" issue a license to 
any person qualifying under the act. This license entitles 
the holder thereof to operate a private club on duly licensed 
premises in any city or county in the State of Kansas, the only 
deference to local authority being that of K.S.A. 41-2608, which 
directs that no license shall be issued for premises unless the 
"city, township or county zoning code allows a clubhouse or club-
room at that location." 

Insofar as concerns private clubs, the proposed ordinance con-
sidered in its entirety is not a zoning ordinance envisioned by 
K.S.A. 12-707, dividing the city into zones or districts and 
regulating the uses of land and buildings thereon, but a separate 
licensing act for private clubs, which in our view, is prohibited 
by K.S.A. 41-2601 et seq. 

A rather more technical objection may be raised, in addition, 
to section 27-103(3), which prescribes that an existing noncon- 
forming use is abandoned "if any change of ownership of the land 
or building occurs or any alteration of the named club licensee 
occurs . . . ." At 8A McQuillin, Municipal  Corporations,  § 25.191, 
the writer states thus: 

"[T]he mere transfer or change of ownership is 
not an abandonment of the right to a nonconforming 
use, which is sometimes said to 'tun with the land,' 
and which may be transferred to a successor in title. 
And a lessee has the right to use premises for a 
nonconforming use to the extent of the prior use by 
the lessor or a former tenant. In fact, an attempt 
by ordinance to abridge the continuing character of 
the right to a nonconforming use has been deemed in-
valid." [Footnotes omitted.] 

We have not done extensive research on this particular point, but 
offer this citation for whatever consideration it may merit. 



In sum, to recapitulate, we cannot but conclude that the li-
censing requirements of the proposed ordinance are beyond the 
scope of permissible municipal authority under K.S.A. 41-2601 
et seq.  

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 

VM:JRM:jsm 

CC: Frank Bien 
League of Kansas Municipalities 
112 West Seventh 
Topeka, Kansas 66603 
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