
June 12, 1974 

Opinion No. 74- 184 

Mr. Jack Turner 
Sedgwick County Counselor 
Sedgwick County Courthouse 
Wichita, Kansas 67203 

Dear Mr. Turner: 

K.S.A. 1973 Supp. 20-617 sets out the salary figures for 
bailiffs in various courts. It also provides in counties 
with over 300,000 population that for each five years of 
employment the bailiff shall receive five percent of his 
annual salary. In the context of the statute, it is our view 
that "employment" refers only to employment as bailiff. To 
answer, then, your inquiry on whether the time spent by an 
employee in the treasurer's office prior to assuming his duties 
as bailiff should count in a five year period, it would not. 

If we may be of further assistance, please contact us. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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June 10, 1974 

Opinion No. 74-185 

Frank L. Johnson 
Chief Attorney 
Legal Department 
State Highway Commission 
State Office Building 
Topeka, Kansas 66612 

Dear Mr. Johnson: 

You inquire whether K.S.A. 68-2240 authorizes the State Highway 
Commission of Kansas to declare illegal, noncompensable and subject 
to removal at the owners' or advertisers' expense those signs which 
have not complied with the license and permit requirements of K.S.A. 
1973 Supp. 68-2236. K.S.A. 68-2240 provides: 

"From and after March '31, 1972, any outdoor 
advertising authorized under sections 3 and 4 
[68-2233 and 68-2234] which does not conform to the 
standards and requirements prescribed or authorized 
by this act, or does not comply with any authorized 
exceptions thereto, and any outdoor advertising pro-
hibited by this act and not subject to compensation 
under other terms of this act, shall be subject to 
removal by the commission. The commission shall 
give notice by restricted mail to the owner of the 
sign, if known, or to the advertiser shown on the sign, 
ordering him to cause the outdoor advertising to comply 
with the provisions of this act or to remove the 
prohibited outdoor advertising. If the owner of the 
sign is known and fails to act within ninety (90) days 
after mailing of the notice, the commission shall remove 
the outdoor advertising at the expense of the owner of 
the sign, if known, and if not, at the expense of the 
advertiser shown on the sign." 

The key to the question presented above appears to be the phrase 
"and any outdoor advertising prohibited by this act and not subject 
to compensation under other terms of this act, shall be subject to 
removal by the commission." The search for signs subject to compensa-
tion under other terms of the act leads to K.S.A. 68-2238, which 
provides in pertinent part: 



"(a) From and after March 31, 1972, just 
compensation shall be paid upon the removal of 
any of the following signs which are not then in 
conformity with the provisions of this act: 

(1) Signs lawfully in existence prior to 
March 31, 1972; and 

(2) Signs lawfully existing or lawfully 
erected on or after March 31, 1972. . . ." 

This language is clear concerning which signs shall receive just 
compensation. Therefore, any sign which falls within the purview 
of K.S.A. 68-2238(a) (1) or (2) would not be subject to removal 
under K.S.A. 68-2240 since these signs are subject to compensation 
under K.S.A. 68-2238. 

The license and permit provisions of the Highway Advertising Control 
Act of 1972 are set forth in K.S.A. 1973 Supp. 68-2236, which in 
pertinent part provides: 

"(a) From and after March 31, 1972, no person 
shall own or maintain outdoor advertising, except signs 
described in subsections (b) and (c) of section 3 [68-2233] 
of this act, without having a license to do so, which license 
shall be issued by the commission. . . " 

(b) From and after March 31, 1972, no sign, other 
than signs described in subsections (b) and (c) of section 
3 [68-2233] of this act, may be erected or maintained 
in an unzoned commercial or industrial area located 
outside the corporate limits of any city without first 
obtaining a permit therefor from the commission, or 
in such an area within the corporate limits of a city 
without first obtaining a permit therefor from the 
authority designated by the governing body of such 
city." 

Although this section does not specifically deem signs not in conformity 
with its provisions illegal and subject to removal, such signs would 
clearly not be lawfully existing or lawfully erected and would there-
fore be subject to removal under K.S.A. 68-2240 if such signs are not 
covered by K.S.A. 68-2238 (a) (1) or (2) or some other authorized 
exception in the act. However, under K.S.A. 68-2240 the owner or adver-
tiser of a sign, for which a license or a permit (if necessary) has not 
been obtained, has ninety days from the mailing of the illegal notice 
to bring the sign into compliance, if possible, with the terms of the 
act. It should be noted that unless a sign erected after March 31, 
1972 bearing a commercial message is located in a "business area" as 
defined in K.S.A. 68-2232, said sign would be illegal under K.S.A. 
68-2233 and would therefore clearly be subject to removal under K.S.A. 
68-2240. 



You also inquire whether K.S.A. 68-2240 gives the State Highway 
Commission of Kansas the right to enter private property for the 
purpose of removing illegal signs without a court order. The phrase 
in the last sentence of this section of the act, "the commission shall 
remove the outdoor advertising . . . ." necessarily entails the 
entry on the siteowner's property to carry out the mandate of the 
statute. Therefore, we feel that the statute does give the commission 
the right to enter the "adjacent area" as defined in K.S.A. 68-2232(a) 
for the purpose of removing nonconforming outdoor advertising devices. 

However, to avoid a confrontation between commission personnel removing 
signs and siteowners who may not agree with our interpretation, we 
recommend the following procedure: (1) attempt to obtain written 
permission to enter the property to remove the sign from the landowner. 
If this cannot be accomplished, (2) obtain a court order. We feel 
that this procedure would best serve the commission from a public 
relations standpoint. 

In summary, the answer to your first inquiry is twofold; K.S.A. 
68-2240 does authorize the commission to declare illegal, noncom-
pensable and subject to removal signs in noncompliance with the pro-
visions of K.S.A. 1973 Supp. 68-2236 unless such signs are subject 
to compensation under other terms of the Act. Therefore, signs 
vested with the right to just compensation under the provisions of 
K.S.A. 68-2238 are not subject to the removal provisions of K.S.A. 
68-2240. In regard to your second inquiry, the procedures set forth 
above for obtaining either (1) written permission to enter the site 
owner's property or (2) a court order, should be implemented. 

Very truly yours, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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