
March 20, 1974 

Opinion No. 74- 95 

Carl O'Leary 
State Bank Commissioner 
Suite 600 
818 Kansas Avenue 
Topeka, Kansas 

Dear Commissioner O'Leary: 

You have forwarded to this office a request for our opinion 
concerning "on what basis the interest is to be computed on 
public funds under the Kansas Uniform Public Fund Interest Rate 
Act." 

K.S.A. 12-1676 states in pertinent part thus: 

"Interest paid by commercial banks on time deposit, 
open accounts and certificates of deposit as autho-
rized herein shall be at the same rate as that which 
commercial banks are authorized to pay on moneys de-
posited in time deposit, open accounts under the 
authority of K.S.A. 75-4210, and amendments thereto, 
and K.S.A. 75-4212, and amendments thereto." 

Although the foregoing is not identified by the Legislature as 
the Kansas Uniform Public Fund Interest Rate Act, it is doubtless 
the statutory language referenced in the letter you enclose. The 
interest rate is fixed by K.S.A. 75-4210, which provides in perti-
nent part as follows: 

"(a) Every month the board shall meet and de-
termine the average yield before taxes of 3-month 
United States treasury bills for the three (3) 
months next preceding such meeting. 
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"(b) Until August 1, 1973, commencing on 
the first day of each interest period, interest 
shall be earned on inactive accounts at a rate 
equal to seventy percent (70%) of the yield on 
3-month United States treasury bills as determined 
prior to the interest period. From and after 
August 1, 1973, commencing on the first day of 
each interest period, interest shall be earned 
on inactive accounts at a rate equal to one hun-
dred percent (100%) of the yield on three-month 
United States treasury bills as determined by the 
board in the most recent such determination prior 
to the interest period." 

The writer whose query you relate complains that some banks have 
been compounding the interest daily and figuring it on a 360-day 
table, whereas others do not compound the interest, but compute 
it on a 365-day table. While the manner of computing the payment 
of interest may result in a greater amount  of interest being paid 
by one bank than by another, the different manner of computation 
does not affect the rate  of interest itself, which is fixed by 
K.S.A. 75-4210. The statute does not speak to the manner in which 
interest shall be computed and paid, but only to the rate. The 
language of the statute affords virtually no basis for a construc-
tion that compounding of interest is prohibited. 

It may be correct that the purpose of the 1973 amendments was 
to restrict or eliminate competition for the investment of public 
funds and "to have all banks paying the same interest rate on 
public funds." The interest rate is fixed by statute. The 
manner of its computation is not and it would be straining the 
language to infer therefrom a legislative prescription as to the 
manner in which interest should be computed, so long as the rate 
fixed by law is paid on all funds subject to the act. 

Yours very truly, 

VERN MILLER 
Attorney General 
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cc: Anderson Chandler 
Charles Henson 
Robert F. Bennett 
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